Zgrada Predsjedništva na listi ugroženih nacionalnih spomenika

0
33

predsjedništvo bih goriBiH – Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH odlučila je da zgradu Predsjedništva BiH uvrsti na Listu ugroženih nacionalnih spomenika BiH, nakon izvršenog uvida u razmjere štete pričinjene devastacijom ove zgrade tokom protesta 7. februara.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH očekuje od Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH materijalnu, finansijsku i drugu pomoć za sanaciju oštećenja Arhiva BiH koji je smješten u zgradi Predsjedništva BiH, a koji je stradao u protestima.

Komisija očekuje uvođenje koordinacije svih institucija nadležnih za poslove zaštite kulturno-historijskog nasljeđa, kako bi se spriječila dalja devastacija ostataka arhiva, te onemogućio neovlašten ulazak u prostore Arhiva BiH, saopšteno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Nakon gašenja požara i izvršenog uvida o pričinjenoj šteti, utvrđeno je da je uništena obimna arhivska građa. Uništeno je 230 kutija sa dokumentima Zemaljske vlade od 1878. do 1902. godine.

U Depou 1. prostoriji A Arhiva BiH, smještenom u prizemlju zgrade Predsjedništva BiH, uništeno je osam arhivskih polica sa građom iz austrijskih arhiva, među kojima je uništen i Upravni arhiv i Ratni arhiv iz Beča.

U Depou 1. prostoriji B i C Arhiva BiH uništena je i djelimično oštećena, također, obimna dokumentacija iz austro-ugarskog perioda.

“Ova građa se na osnovu Aneksa 8 Dejtonskog sporazuma i Zakona o provođenju odluka Komisije u Federaciji BiH, nalazi u postupku proglašenja nacionalnim spomenikom BiH, s obzirom da je od neprocjenjive dokumentarne i istorijske vrijednosti za BiH”, navodi se u saopštenju.

 

(Vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime