Žestoka svađa u skupštini: Dačić: Ko ste vi da podižete glas?; Jovanović: Ko si ti? (video)

0
0

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zatražio je u jednom trenutku danas da se prekine sednica Skupštine Srbije na kojoj članovi vlade odgovaraju na pitanja poslanika, jer mu je tokom obraćanja lider LDP Čedomir Jovanović dobacivao, što je preraslo u žestoku raspravu između njih dvojice i nakon zvaničnog obraćanja Dačića za govornicom.

“Ako neko zaista nije toliko moćan da izvrši pritisak na Prištinu, ne znam o kakvim svetskim silama se radi. Već sam rekao da su te sile porodile političkog monstruma u Prištini”, rekao je Dačić odgovarajući na pitanje samostalnog poslanika Vladimira Đurića u vezi sa situacijom na KiM.

 

Na to je iz poslaničke klupe reagovao Jovanović: Ma daj, beži, dosta više sa tim.

Pošto se u direktnom prenosu sednice nije čulo šta govori Čedomir Jovanović, “Blic” objavljuje stenogram do kog je došao. Rasprava je, dalje, tekla ovako:

Dačić: “Gospodine Jovanoviću, nisu monstrumi oni koji su izašli iz šume, koji su na slobodi, jer su pobili sve svedoke? Nisu monstrumi oni koji su lično silovali i ubijali Srbe na KiM? O čemu vi pričate.

Jovanović: Poenta je u tebi i u tome šta i kako pričaš.

Dačić: I nemojte da podižete glas na mene. Ko ste vi da podižete glas na mene.

Jovanović: Ko si ti?

Ivica DačićFOTO: DIMITRIJE GOLL / TANJUG
Ivica Dačić

Dačić: Ne znam da li je vas neko obavestio, pa vi ste u parlamentu samo zato što još nisu bili izbori.

Jovanović: Pa, dobro i? Ili zato ili što me niste ubili još?

Predsedavajući: Molim da dozvolite ministru da odgovori na pitanje poslanika Vladimira Đurića.

Dačić: Ja zaista ne razumem gospodina Jovanovića, jer on ovde predstavnik Prištine ili predstavnik našeg naroda koji ovde živi?

Jovanović: Ma ti ništa ovde ne razumeš. Ja sam ovde ušao pod svojim imenom, a ti pod skutima Aleksandra Vučića.

Dačić: I ja sam. Vi ste gospodine Jovanoviću nešto debelo pobrkali. Ja sam ušao pod svojim imenom, a vi ste se sakrili pod imenom drugih političkih stranaka, jer ne smete sami da nastupite na izborima, pod kojim ste se imenom to vi …

Nemojte da dobacujete. Prošlo je vaše vreme, shvatite to.

Ko vas se plaši, jel vas se neko plaši ovde? Ja pričam normalno. Ko vas uopšte ovde ovlašćuje da vi govorite dok ja govorim?

Jovanović: Pa što pričaš sa mnom?

Dačić: U pravu ste, ne treba ni da se obazirem na vas.

Jovanović: Hajde sada i malo o Kurcu da pričamo, valjda da ponovo vidimo ko se zadnji smeje. Je l’ ti nije dovoljno nesreće zbog tvog lupetaranja posle Interpola?

Dačić: Ja ne razumem ovu agresivnost, gospodine Jovanoviću.

Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović

Jovanović: Zato što neko strada.

Dačić: Vaša zabrinutost za Srbe na Kosovu je veoma poznata. Vi ste sami rekli da se zalažete za priznanje KiM, sami ste rekli da je Republika Srpska genocidna tvorevina. I šta sada, treba ja da se slažem sa vama? Uostalom, šta imam da komentarišem, vi ste me lepo pitali, ja sam lepo rekao da su stvorene etnički čiste tvorevine i da sada, ako neko želi da ovu ideju vrati na situaciju da će to podstaći nove podele, etničke, to je licemerno i da treba razgovarati o predlozima za trajno rešenje. Srbija je za kompromis, Srbija je za dogovor, a ovi potezi koji dolaze iz Prištine nisu za dogovor. To su potezi koji su potezi posle čega nema dogovora i lepo ste čuli gospodina Vučića koji je rekao da neće biti nastavka dijaloga dok se ne ukinu ove takse.

Što se tiče gospodina Jovanovića, ja zaista ne znam čime sam to isprovocirao ovo što je on govorio, što je dobacivao. Prvo, naučite se redu.

Jovanović: Biraj reči.

Dačić: Ovo je Narodna skupština Republike Srbije. Imajte poštovanja prema onim biračima koji su glasali za Ivicu Dačića, jer sam bio na čelu liste SPS. A na čijoj ste listi vi bili? Stavite, što se mene tiče, stavite svoje ime gde hoćete i takmičite se sa mnom. Druga stvar, to kakve mi napore ulažemo da vratimo, ja razumem vašu ljutnju, možda mi radimo nešto što je suprotno vašim očekivanjima, možda mi radimo to da ubeđujemo zemlje da povlače priznanja. Je l’ vi mislite da je to lako? Pa, što niste to radili u vaše vreme.

Jovanović: Ti si bio vlast tada, nisam ja bio, prvi potpredsednik Vlade. Dosta više sa takvim ponašanjem?

Dačić: Slušajte, gospodine Jovanoviću, ti si…

Jovanović: To sa Tadićem i Đilasom tako razgovaraj, navikao si, sa mnom to zaboravi.

Dačić je zamolio da se prekine sednica, jer kako je objasnio, neće da sluša dobacivanja već je, kaže, došao da odgovara na pitanja poslanika. On je rekao Jovanoviću da je od njega očekivao da kaže “bravo” jer je deset zemalja povuklo priznanje Kosova, ali mu to, kaže, očigledno ne ide na račun, te mu poručio da ne preti i da ga se ne plaši.

Rasprava između lidera SPS i LDP nastavljena je i pošto je Dačić završio obraćanje.

“Čija si ti opozicija, bre, moja? Čija? Vučićeva ili njihova? ŠŠta glumišš tu, bre? Misliš da se tebe neko plašši? Koji si ti faktor, bre? Pa tvoje vreme je proššlo, mani me s tim”, rekao je Dačić Jovanoviću i pozvao ga da samostalno izađe na izbore.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime