Zeničko-dobojski kanton pozitivan primjer poslovanja

0
8

Tešanj – U Zeničko-dobojskom kantonu aktivne su 23.461 firma, koje nisu u postupku likvidacije ili stečaja. Novoosnovanih je 1.161, a blokiranih 3.209, što je ispod prosjeka BiH koji iznosi 15,5 odsto, podaci su bonitetne kuće Bisnode BH.

Oni su juče predstavljeni na poslovnom skupu u Tešnju koji je Bisnode BH organizovala u saradnji sa Udruženjem privrednika Biznis centar Tešanj Jelah.

Prema ovim podacima, preduzeća u ZDK kreiraju 8,4 odsto radnih mjesta u BiH i ostvaruju 9,1 odsto od ukupnih prihoda bh. preduzeća, a 25,5 odsto od svih prihoda kompanija ZDK je od izvoza robe na strana tržišta.

“Finansijski podaci poslovanja u posljednje tri godine pokazuju blagi rast kapitala i imovine, ukazuju na stabilnost poslovanja preduzeća i pokazuju rast zaduženja i povećanu neto dobit. Distribucija likvidnosnog rejtinga poduzeća u ZDK ukazuje na ispodprosječnu likvidnost. Najviše pravnih lica u ZDK je registrovano u djelatnosti trgovine, a ona realiziraju i najviše prihoda i imaju najviše zaposlenih osoba. Takođe, struktura registrovanih pravnih lica pokazuje tradiciju poslovnosti – 48 odsto posluje više od deset godina, 72 odsto više od pet godina”, navode u Bisnode BH.

Bisnode ocjenjuje da je u BiH ukupno 10 odsto aktivnih kompanija koje su bonitetno izvrsne, u ZDK ih je 11.70 odsto, a u opštini Tešanj 16,60 odsto.

„Ovo je najbolji dokaz da Bisnodeova kampanja ispunjava svoje ciljeve kad su u pitanju aktueliziranje korištenja kvalitetnih i provjerenih poslovnih informacija koje unaprjeđuju poslovanje i povezuju privrednike i javni sektor”, izjavio je direktor Razvojne agencije Tešanj Ismar Alagić.

Direktorica Bisnode BH Zlata Mulać kazala je da ova bonitetna kuća želi da pokaže da pouzdanim informacijama i kvalitetnim analitičkim alatima, kakve posjeduje Bisnode BH, privrednici mogu uticati na razvoj njihovog biznisa, a opštine mogu da otkriju prostor za nova ulaganja i napredovanja u svrhu razvoja lokalne privrede.

Na skupu u Tešnju dodijeljeni su i Bisnode certifikati bonitetne izvrsnosti kompanijama “Abias“ Tešanj, „Wischt“ Doboj, „Mi Trivas“ Prnjavor, „GD Dekor MB“ Tuzla, „Lipe Gradnja“ Zavidovići i „M&I Systems“ Banjaluka. Ovo priznanje je validan dokument kojim kompanije dokazuju potencijalnim domaćim i ino poslovnim partnerima da su kvalitetna i odgovorno vođena poduzeća.

Uručen je i Zlatni sertifikat bonitetne izvrsnosti kompaniji ZIKO d.d. Zavidovići, čime je ova kompanija postala jedan od tri nosioca ovog priznanja u BiH. Pravo na ovo prestižno priznanje može ostvariti samo 180 kompanija u BiH a do sada su ga dobili Cementara Kakanj i FIS Vitez.

CAPITALBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime