Zenički učenici na putu inovativnosti!

0
13

zenicki-ucenici-300x225Zenica – Nešto o našoj mladosti u ovim ne baš povoljnim prilikama za njih. Završe školovanje, traže posao, rijetko da nađu zaposlenje adekvatno svojoj struci i kvalifikaciji. Šta me je ponukalo da napišem par pohvalnih rečenica i da pošaljem video na tu temu, temu šta su sve djeca u stanju da naprave, sa koliko entuzijazma i zalaganja to rade?

Ponukalo me je to što smo često skloni reći “otišao u inostranstvo i uspio” a nismo mu dali šansu da to ovde uradi. Ko kaže da nema pameti i kreativnosti od strane omladine, samo je treba prepoznati i usmjeriti na pravi kolosjek. Otkud video? Video zato što slika puno više kazuje od riječi. O čemu se radi?

Radi se o nekoliko uređaja koji su učenici SMŠ “Mladost” u Zenici, uz asistenciju nastavnika praktične nastave napravili od doniranog materijala od strane nekih zeničkih preduzeća, uređaje koji mogu imati praktičnu primjenu u radu i obuci (kao učilo) u nastavi srednjih škola struke elektro, mašinske, mjerno regulacione tehnike i automatike, mehatronike, metalurgije, kao i tehnološkog procesa rada jedne Visoke peći. Cilj ovih uređaja je da se objasne neke pojave tehnoloških procesa kod dobivanja gvožđa, parametri koji mogu omogućiti pravilan rad VP kao i materijalni i energetski bilans u predviđanju potrošnje goriva i produktivnosti zavisno od uloženih materijala. To se svakako odnosi na ekološki efekat što je i prevashodni cilj ovih projekata. Sniženje potrošnje koksa na VP, obogaćivanje željezonosnog uloška, poboljšanje kvaliteta aglomerata, primjena tečnih goriva u visokim pećima, ostvarivanje viših temperatura putem adekvatnih kaupera, dobije se optimalna potrošnja energenata i optimalna produktivnost VP, a samim time i smanjena zagađenost.VP plin je važan energent i kao takav, znači sirov, može se pored zagrijavanja zraka u kauperima iskoristiti i kao pokretač turbina za proizvodnju električne energije (obnovljivi izvor energije,ekološki prihvatljiv). Višak pare, vruće vode, kod hlađenja peći pored pokretanja turbine generatora (para), iskoristivo je i kao toplotna energija za zagrijavanje grada u zimskim uslovima, također obnovljivi izvor energije.

Kroz izradu ovih uređaja učenici savladavaju vještine po NP i programu, upoznaju se sa tehnološkim procesima i pripremaju se za eventualna zaposlenja u fabrici, proizvodnim i uslužnim preduzećima, stiču znanje iz ekologije, jer ipak Zenica je industrijski grad. Najposlije, neka slika sve kaže!

(zenica-online)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime