Zenica: Završava se izgradnja glavne gradske magistrale

0
16

Zenica_GGM

Zenica – Izgradnja glavne gradske magistrale u Zenici bliži se kraju, a u toku je treća faza izgradnje koja čini dionicu neposredno iza kružne raskrsnice Ekspres restoran pa do novoprojektovane kružne raskrsnice na raskrsnici Blatuša-Stacionar u dužini 1.070 metara.

–  Ukupna vrijednost građevinskih radova koji trebaju biti realizovani u sklopu treće faze je 6.5 miliona KM i ovi radovi ugovoreni su u sklopu ugovora o izvođenju građevinskih radova, potpisanim sa izvođačima radova, Konzorcij Euroasfalt i ostali – kazao je Mirsad Heleg, direktor Izvršne agencije za izgradnju GGM-a.

Važno je napomenuti da je na snazi izmijenjeni režim saobraćaja i to kako slijedi:

– ulaz u grad iz pravca petlje „Blatuša“ organizuje se jednosmjerno ulicama Blatuša i Željezničkom ulicom do Bulevara Kulina bana;

– obilaznica za teretna vozila koja izlaze iz ulice Željeznička bit će preusmjerena na ulicu Aska Borića;

– saobraćaj prema petlji “Blatuša“ i prema naselju Blatuša odvijat će se bulevarom Kralja Tvrtka I jednom saobraćajnom trakom.

Glavni cilj izgradnje GGM-a je da se smanje saobraćajne gužve u gradu, poboljša protok saobraćaja, te bolje povežu naselja na lijevoj i desnoj obali rijeke Bosne.

Do sada je u ovaj projekat uloženo 27.832.000 KM, a u prve dvije faze izgradnje rekonstruirane su vezne saobraćajnice, izgrađen most u Lukovom Polju, rekonstruirane Goraždanska i Aska Borića ulica, te kružni tokovi Drveni most, Crkvice, Dom penzionera, kod hotela Metalurg i Lukovo Polje.

Ukupna dužina glavne gradske magistrale (gradska i vangradska dionica) u Zenici iznosi 7.850 metara, od čega se na gradsku odnosi 3.250, a na vangradsku dionicu 4.480 metara, te veza mosta preko rijeke Bosne na kraju vangradske dionice sa raskrsnicom na magistralnoj cesti M-17 i prema koridoru Vc u dužini od 120 metara.

Završetak radova na ovom izuzetnom projektu, koji je od velikog značaja za Zenicu, planiran je do kraja oktobra ove godine.

(B. M./Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime