Zenica: Usvojeni budžet za 2016. iznosi 285,5 miliona KM

0
0

ZENICA Usvojeni budžet za 2016. iznosi 285,5 miliona KM

Zenica – Zastupnici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona jučer poslije podne su, bez ikakve rasprave, usvojili budžet ovog kantona za 2016. godinu. Budžet iznosi 282,5 miliona KM te su unutar njega, po strukturi, prihodi za 300.000 KM veći od rashoda. Dio razlike od 100.000 KM bit će utrošeno za pokrivanje dugovanja ranijih budžeta.

Pet pauza

Budžet je usvojen sa 25 glasova za i tri suzdržana. S ovim omjerom te bez glasova protiv, izgledalo je da je sve “čisto i brzo”, ali je usvajanju prethodilo pet sati prekida te čak pet pauza, tokom kojih je razmatrano sedam priloženih amandmana.

Među usvojenim amandmanima našla su se i tri koja su predložili zastupnici Saveza za bolju budućnost (SBB) Naida Delibašić, Amra Jupić i Kemal Mušinbegović. Potom je premijer Miralem Galijašević (SDA) obrazložio stanje u kojem se budžet i Kanton trenutno nalaze.

– Zatekli smo manjak u budžetu od 50 miliona maraka, isplatili smo ”Grijanju” četiri miliona, 2,5 miliona dugovanja “koverti i markica” poštarine, uzeli smo kredit, ali smo smanjili obaveze za 25 miliona – pojasnio je Galijašević i naglasio da su obaveze prema porodiljama, borcima, komunalnim uslugama i iz dogovora sa sindikatima ispunjeni od prvog do posljednjeg dana rada ove vlade.

Ministar finansija Andrej Kajić (HDZ) ocijenio je usvojeni budžet stabilizacijskim i razvojnim.

Kapitalna ulaganja

– Najveći dio budžeta, 164,6 miliona KM ili nešto više od 57,72 posto, planiran je za plaće budžetskih korisnika, među njima su obrazovanje, policija, zdravstvo, dakle, ne samo administracija. Onda slijede socijalna davanja iz naših ustavnih nadležnosti. Smatram da budžet ima i razvojnu komponentu, jer su planirana kapitalna ulaganja u zdravstvo, obrazovanje, putnu infrastrukturu – kazao je Kajić.

Do kraja jučerašnjeg zasjedanja usvojeni su i Prijedlog rada Skupštine te Nacrt rada Vlade za ovu godinu. Zastupnici su većinom glasova usvojili i Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja u iznosu višem od 159 miliona KM, u okviru kojeg su prvi put tretirani bolesnici ovisni o terapiji inzulinom, a sve zdravstvene ustanove dobile su više novca nego godinu ranije. Usvojen je i Finansijski plan Službe za zapošljavanja ZDK u iznosu od 20,4 miliona KM.

Naknade porodiljama

Zastupnici su usvojili dopunu zakona koji tretira naknade porodiljama, čime se onima koje rode blizance, treće ili svako naredno dijete iz budžeta osigurava polovina plaće u periodu dok rade polovinu radnog vremena nakon porodiljskog statusa. Naknade će im se isplaćivati sve dok dijete ne navrši dvije godine.

Autor: A. DŽONLIĆ

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime