Zenica u šoku – Ministar DF-a uplatio 250.000 KM stranačkom kolegi!

0
27

ZENICA U ŠOKU Ministar DF-a uplatio 250.000 KM stranačkom kolegi!

Zenica – Iako se Kantonalna bolnica u Zenici guši u dugovima, zbog čega je nedavno na snazi bio i hladni režim rada, mnogi ovu ustanovu, čije usluge koristi više od 400.000 građana, iskorištavaju i u najtežim trenucima poslovanja.

Naime, javnost je ostala šokirana nakon što se tek nedavno saznalo da je DF-ov ministar zdravstva u Vladi ZDK Bojan Gvozdenović odlučio uplatiti četvrtinu miliona KM firmi “Diamedic” Sarajevo, na ime izmirenja obaveza za nabavku reagensa. Samim tim zanemario je molbe tadašnjeg v.d. direktora bolnice Haruna Šestića da se iznosom od 250.000 KM, kojim se raspolagalo, izmire dugovanja dobavljačima iz firme “Globex” Zenica i firme MGM – Farm Kakanj, koje su tužile bolnicu i imale sudsku presudu u svoju korist.

Reagovao Šestić

Gvozdenovića očito nije zanimalo da su zeničkoj bolnici, pored nabavke reagensa za potrebe dijagnostičkih službi transfuziologije i centralne laboratorije od firme “Diamedic” Sarajevo, potrebni i potrošni medicinski materijali (vrećice za krv, šprice, igle, intranile itd.), kao i lijekovi neophodni za funkcionisanje svih službi.

Svega dan nakon Šestićeve molbe upućene Gvozdenoviću (20. marta ove godine, op.a.), aktuelni DF-ov ministar zdravstva odlučio je pomenuti iznos uplatiti firmi čiji je direktor Dubravko Barbarić u to vrijeme bio član Predsjedništva DF-a, a danas je član Glavnog odbora te stranke.

Na ovu odluku reagovao je tada Šestić, pitajući se zbog čega je odlučeno da kompletno obezbijeđeni iznos bude uplaćen “Diamedicu”, a nije raspoređen na ostale najveće dobavljače i povjerioce bolnice.

Odbio molbu menadžmenta

Sve navedeno dešava se u vrijeme kada su pacijenti u zeničkoj bolnici bili osuđeni sami sebi kupovati zavoje i gaze, budući da ova zdravstvena ustanova zavisi od čovjeka koji donosi nelogične odluke. Pod izgovorom da Kantonalni zavod nije u mogućnosti obezbijediti iznos od 150.000 KM, Gvozdenović odbija molbu menadžmenta bolnice da se pronađu neophodna sredstva za nabavku hitno potrebnih flastera, zavoja, vrećica za krv, infuzija, katetera i lijekova općenito.

bojan-gvozdenovic

Gvozdenović: Zanemario molbe v.d. direktora bolnice Haruna Šestića

“Stojim iza svega”

Kontaktirali smo i ministra Gvozdenovića, kako bismo zatražili njegov komentar na cijelu priču.

– “Diamedic” je jedan od dobavljača prema kojima bolnica ima prikazan drugi po veličini dug koji je narastao na skoro dva miliona, a radi se o firmi koja nije uslovljavala ni u kom vidu da se taj dug vrati. Moram kazati da su ovu vijest proturile moje, nažalost, kolege iz samo njima željenih i poznatih razloga. Međutim, ja stojim iza svega što sam uradio – pojasnio je Gvozdenović za “Avazov” portal.

Na upit zbog čega je odlučio cjelokupan iznos uplatiti samo “Diamedicu”, a nije ga raspodijelio na preostale dvije firme, kako je predložio v.d. direktor Šestić, Gvozdenović je prokomentarisao:

– U tom momentu isplata dugovanja toj firmi bila je stvarna potreba jer nam je trebao reagens, a riječ je o jedinoj firmi koja nije išla na pokretanje tužbe protiv bolnice. Ja sam čovjek iz bolnice kome je daleko više stalo do bolnice, nego i do jednog dobavljača – kazao nam je Gvozdenović.

Gvozdenović tvrdi da nije ni poznavao Barbarića, naglašavajući kako se sa njim upoznao u periodu iza njegovog stupanja na funkciju ministra, isključivo kroz kontakt o dugovanjima.

– Ako imate firmu koja vas ne tuži, mislim da je logično da joj izađete u susret i uplatite joj dio duga. Mislim da je to jedan korektan odnos dobavljača prema bolnici, stoga to treba cijeniti – zaključio je ministar Gvozdenović.

Autor: D. PAŠALIĆ

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime