Zenica: U Arcelor Mittalu pušten u rad 12 miliona maraka vrijedan filter

0
7

14537Zenica – Ovaj događaj, navode iz Arcelor Mittala, predstavlja finalizaciju intenzivnih napora da se premoste ogromni tehnički izazovi koji su rezultat jedinstvene kombinacije faktora sa kojima se uprava kompanije ArcelorMittal Zenica susretala. Svečanoj ceremoniji prisustvovali su najviši zvaničnici Federacije Bosne i Hercegovine, premijer Nermin Nikšić, ministrica za okoliš i turizam, gospođa Branka Đurić;

kantonalni premijer, Munib Husejnagić i kantonalni ministar za okoliš, gospodin Edin Terzić, načelnik Zenice, Husejin Smajlović, Savjetnica ministra i otpravnica poslova u odsustvu ambasadora Turske, Yasmin Erlap, kao i mnogi drugi predstavnici lokalne vlasti, inspekcijskih organa i lokalne zajednice.

Ceremoniji su prisustvovali i najviši predstavnici kompanije ArcelorMittal Grupe i to Augustine Kochuparampil, generalni direktor ArcelorMittal za Evropu, te Bertrand Jacquier, generalni direktor za ArcelorMittal jedinice Istočne Evrope.

“Danas s ponosom možemo reći da smo ostvarili obećanje koje smo dali.Ovo je bio veoma kompleksan i zahtjevan projekat sa aspekta vremena, tehničkih izazova i investicija. Montaža filtera, opreme vrhunskog kvaliteta, rađena je tokom proizvodnog procesa, što predstavlja veoma težak zadatak sam po sebi. Već radimo na realizaciji drugih projekata kojima ćemo nastaviti da radimo na poboljšanju našeg utjecaja na okoliš. I ostajemo posvećeni realizaciji tih projekata. U narednom periodu, biće nam zadovoljstvo obavijestiti vas detaljnije o ovim aktivnostima”, izjavio je M. V. Kulkarni, generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica
Prisutnim se obratio i Augustine Kochuparampil, generalni direktor ArcelorMittal za Evropu koji je izjavio da je filter koji je danas pušten u rad ambiciozan projekt.
Sekundarno otprašivanje livne platforme

Projekat “Sekundarno otprašivanje livne platforme” u Departmentu Visoke peći predstavlja jedan od najvećih okolišnih projekata kojeg implementira kompanija ArcelorMittal Zenica i dio je dugoročnog okolišnog programa u koji se kontinuirano investira od realizacije “Feniks” projekta, ponovnog pokretanja integralne proizvodnje, 2008. godine.

Ovaj projekat, vrijedan oko 12 miliona maraka, značajno će utjecati na smanjenje emisija iz pogona Visoka peć te stvoriti bolje uslove za rad za oko 160 radnika koji obavljaju poslove u ovom pogonu, kao i za šire područje Zenice.

Realizacija projekta počela je potpisivanjem ugovora 15. decembra 2011. godine, a građevinski radovi su počeli 1. oktobra 2012. godine. Završni radovi finalizirani su tokom obavljanja godišnjeg remonta Visoke peći krajem septembra 2013. godine, nakon čega su izvršene i “tople” probe kompletnog sistema otprašivanja, odnosno filtera.

Sistem otprašivanja uključuje dizajn i instalaciju zrakovoda na mjestima gdje je prisutna najveća emisija štetnih čestica i cijeli sistem će biti automatizovan. Kako bi se ilustrirao gabarit filterskih postrojenja, može se reći da je riječ o visini petospratnice, koja radi na principu odsisavanja dimnih plinova sa dva radna kola, odnosno ventilatora, teških po šest tona.

Slijedeći standarde okolinske dozvole za pogon Visoke peći, cilj ovog projekta je da reducira emisiju čvrstih čestica i ostalih polutanata. Kao rezultat, sa ugradnjom sistema za otprašivanje livne platforme Visoke peći, obezbijedit će se otprašivanje više od 90 posto čvrstih čestica tokom ljevanja sirovog gvožđa i troske.

Nakon ugradnje filterskog postrojenja vidljive emisije crvene prašine sa livne platforme će se u potpunosti eliminirati, a emisije na dimnjaku filterskog postrojenja će zadovoljiti granične vrijednosti emisija, a to je manje od 20mg/Nm3.

Sistem sekundarnog otprašivanja livne platforme Visoke peći dizajnirala je i instalirala renomirana turska kompanija “CVS MAKINA INSAAT VeTIC, A.S.” pri tome koristeći najmoderniju opremu koja se koristi u Evropi.

(novovrijeme)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime