Zenica: U 20 godina rad Narodne kuhinje pomogli sa 370 tona hrane

0
11

ZENICA  U 20 godina rad Narodne kuhinje pomogli sa 370 tona hrane

Zenica – Na deset punktova u Zenici svakodnevno se hrani skoro 1.700 socijalno ugroženih građana. Toliko se i obroka priprema u Gradskoj narodnoj kuhinji, za čiji je rad ove godine iz budžeta Grada Zenice predviđeno 700.000 KM.

Važna uloga
– U prvih šest mjeseci više od polovine ovih sredstava je utrošeno. Zato nam dobro dođe pomoć nevladinog sektora, kao i resornog kantonalnog ministarstva, koje je ove godine učestvovalo sa 50.000 KM – kaže Senada Kartal, koordinatorica rada ove narodne kuhinje.

Humanitarna organizacija “Zeleni polumjesec ZDK” već 20 godina igra važnu ulogu u radu kuhinje.

Do početka ove godine, “Zeleni polumjesec ZDK” donirao je za kuhinju 365 tona različitih prehrambenih proizvoda. Tokom 2016. godine donirane su veće količine krompira, jabuka, mlijeka, a od prekjučer je cifra uvećana za 1.099 kilograma mesa i 71 kilogram suhomesnatih proizvoda. Zahvaljujući ovim podacima, “Zeleni polumjesec ZDK” najveći je donator Narodne kuhinje.

Planirana akcija

– Cilj naših aktivnosti je da se projekt pomoći socijalno ugroženim građanima održi, jer ga smatramo važnim u ova teška vremena – kaže Ibrahim Hadžimuhović, predsjednik “Zelenog polumjeseca ZDK”, koji je predstavnici Gradske uprave uručio darovnicu za doniranje prehrambenih proizvoda.

Tokom septembra, u planu je akcija prikupljanja mlijeka i kurbanskog mesa, koji će, također, biti donirani za ishranu socijalno najugroženijih Zeničana.

Autor: A. MUJKIĆ

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime