Zenica se treba grijati iz TE Kakanj

0
22

TE-KakanjKakanj, Zenica – U Kaknju ovih dana traju intenzivne pripreme za još jednu sezonu grijanja toplom vodom sa Termoelektrane Kakanj, saopšteno je iz Općine Kakanj.

Ambiciozan plan: Sarajevo i Zenicu treba zagrijavati toplom vodom sa TE Kakanj TE Kakanj (Foto: Arhiv/Klix.ba) “Za novu sezonu grijanja Kakanj se, kao i svake godine, priprema bez bojazni da li će biti plina, mazuta i sl, a cijene grijanja su prihvatljive i puno niže u odnosu na gradove koji se griju koristeći druge energente, čak puno niže i od troškova koje imaju domaćinstva koja koriste drvo, ugalj, pelet i sl. Blagodat zagrijavanja toplom vodom sa Termoelektrane Kakanj, energentom koji nastaje u procesu proizvodnje električne energije, Kakanj uživa trideset godina, a mreža daljinskog grijanja se kontinuirano širi na području kakanjske lokalne zajednice”, navodi se u saopštenju.

U tekućoj godini u Kaknju je, zahvaljujući širenju mreže daljinskog grijanja, ugašeno oko 200 mini kotlovnica.

“Zagrijavanje toplom vodom sa Termoelektrane Kakanj je perspektiva za zagrijavanje kompletne sarajevsko-zeničke kotline i projekat koji bi kompletnom ovom području donio istinsku blagodat. Cijene grijanja bi bile puno manje u odnosu na zagrijavanje drugim energentima, a stotine kotlovnica bi bilo ugašeno jer se radi o velikom ekološkom projektu. Zbog toga svaku inicijativu koja u budućem periodu bude usmjerena na širenje mreže daljinskog grijanja od Termoelektrane Kakanj prema Sarajevu i Zenici treba pozdraviti, a Kakanj će rado svoja iskustva u vezi primjene ovog sistema grijanja rado podijeliti sa drugima”, dodaje se u saopštenju.

O ovom ambicioznom projektu govorio je nedavno i načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

“Grijanje toplom vodom iz Termoelektrane Kakanj je najbolje rješenje za zagrijavanje Sarajeva i Zenice, i cijele kotline između ova dva grada. To je jedino pravo rješenje, a ne nekakva nebulozna razmišljanja i ideje o zagrijavanju sa nekakve gasne termoelektrane u Zenici. Iskustva sa gasom su pokazala da je blagodat koju imamo u Termoelektrani Kakanj jedino pravo rješenje i za uvođenje ovog rješenja se treba zalagati“, rekao je Mandra. Copyright © Zenicablog – Zenica 2005. – 2015. Vlasnik autorskih prava UG Zenicablog. Kopiranje i prijenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu!Tekst je izvorno objavljen na portalu www.Zenicablog.com. Prenošenje dozvoljeno samo uz pismenu dozvolu. Nelegalno prenošenje sadržaja podliježe pod odredbe Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, Službeni glasnik BIH broj 7., od 10. aprila 2002. GLAVA III – AUTOR I PRAVA AUTORA – Član 12.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime