Zenica: Rekonstrukcija petlje “Blatuša” prolongirana za ponedjeljak

0
24

Petlja u Blatusi - foto arhiva ZDK

Zenica – Petlja “Blatuša”, kako je već ranije najavljeno u saopćenju Kantonalne direkcije za ceste Zeničko-Dobojskog kantona, od ponedjeljka 26.10. 2015. godine narednih 120 dana trebala je biti zatvorena, a saobraćaj na njoj potpuno obustavljen, zbog rekonstrukcije i sanacije štete na mostu.

Radovi na rekonstrukciji, kao i obustava saobraćaja prolongirani su za ponedjeljak 2.11. 2015. godine  što je za Faktor.ba potvrdio Refik Zeković, direktor Kantonalne direkcije za ceste u ZDK.

– Radovi na rekonstrukciji prolongirani su za ponedjeljak, a glavni razlog tome jeste iznalaženje bolje alternative posebno za teretni saobraćaj. Prva varijanta preusmjeravanja vozila na petlju “Radakovo” mnogo je analizirana, te je pored toga predložena nova alternativa kako ne bi došlo do kolapsa gradskog saobraćaja. Druga alternativa bi bila da se vozila iz pravca Sarajeva isključe na regionalnu cestu u Lašvi i tako dođu na svoje odredište, a ono što je poseban izazov jeste preusmjerenje vozila iz pravca Doboja. Tako je odlućeno da ćemo u Lašvi izgraditi privremeni kružni tok gdje će posebno teretna vozila moći da se okrenu i od Lašve doći do ulaza u Zenicu – kazao je Zeković

Pored postojećeg oštećenja ceste na petlji “Blatuša” brojni su razlozi za urgentnost kako bi se što prije krenulo sa radovima i rekonstrukcijom mosta. Ono što predstavlja dodatne probleme jeste da postoji mogućnost da se i pored totalne obustave saobraćaja zabrani i prelazak pješacima preko mosta, što bi za mještane prigradski naselja u blizini mosta predstavljalo veliki problem.

– Razloga za rekonstrukciju je mnogo, a ono što je sigurno jeste da se teretni saobraćaj na mostu trebao već ranije obustaviti zbog velikog rizika koji trenutno postoji. Jučer smo dobili podatak kako je u zadnjih dva do tri mjeseca jedan od riječnih stubova pomjeren čak za 35 centimetara, a samim tim pomjeren je i glavni nosač sa obalnog stuba sa lijeve strane mosta na strani Zenice. Velika oštećenja i hitnost doveli su nas u ovu situaciju koju moramo što prije riješiti. Dodatni problem je što je upitan i prelazak pješaka preko mosta, ali pred nama je novi sastanak u četvrtak na kojem ćemo učiniti sve da bar pješacima omogućimo prelazak – dodaje Zeković

Od ponedjeljka slijedi totalna obustava saobraćaja na petlji “Blatuša”  i preusmjerenje saobraćaja na alternativne pravce i uključenja u Zenicu.

(B. Mahmić/Faktor.ba/Foto: Arhiva ZDK)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime