Zenica protiv FBIH zbog Mittalove dozvole

0
6

bofc001

Zenica – Zenica protiv FBIH zbog Mittalove dozvole – Grad Zenica će pokrenuti upravni postupak protiv Federacije BiH u cilju zaštite interesa građana, a zbog zagađanja životne okoline od kompanije ArcelorMittal Zenica. Ovo je odlučeno na današnjoj sjednici Komisije za praćenje stanja okoliša grada Zenice, a povod za ovakvu odluku je izdavanje okolinske dozvole za pogon Konvertorske BOF čeličane kompanije Arcelor Mital Zenica.

Nadležno federalno ministarstvo izdalo je okolinsku dozvolu kompaniji Arcelor Mital Zenica za nastavak rada BOF Čeličane nakon što je odbacilo sve primjedbe lokalne zajednice usmjerene na očuvanje i stavaranje boljih životnih uslova u Zenici. U Gradskoj komisiji za praćenje stanja okoliša ogorčeni su zbog ove odluke, jer nisu uvažene suštinske primjedbe gradske uprave i građana na nacrt okolinske dozvole.

Resorno ministarstvo je čak dio obaveza kompanije AMZ, koje su bile navedene u nacrtu okolinske dozvole za BOF Čeličanu pomjerilo sa rokovima, iako su morale biti ispoštovane prije odluke o izdavanju dozvole.

Kompanija ArcelorMittal je do kraja ove godine trebala završiti realizaciju projekta sekundarnog otprašivanja na jednom konvertoru, a u prvom tromjesečju naredne godine i na drugom konvertoru, međutim sada je izdavanjem okolinske dozvole kompletan projekt prolongiran za kraj naredne godine. Ovako izdata okolinska dozvola za Čeličanu ne može biti prihvaćena i Komisija za praćenje stanja okoliša grada Zenice će Gradskom vijeću predložiti pokretanje upravnog postupka.

(zenicablog.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime