Zenica: Protekla 2015. godina za poljoprivrednike ZDK stabilizirajuća

0
4

Sedin Biogradlija

Zenica – Posljednje dvije – tri godine poljoprivrednici u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu imali su nesreću da su klimatski uslovi u Bosni i Hercegovini nanijeli izvjesne i značajne štete poljoprivrednom sektoru.

Kada je u pitanju podrška Vlade ZDK i Federalnog ministarstva poljoprivrede, protekla godina je bila stabilizacijska u smislu samih programa i sredstava koja su se opredjelila za poljoprivredni sektor. Predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača ZDK Sedin Biogradlija kaže da su zadovoljni proteklom godinom.

– Zadovoljni smo sa programom podrške poljoprivredi Vlade ZDK jer se po prvi put desilo da je Ministarstvo poljoprivrede uvažilo sve zahtjeve poljoprivrednika, tako da je ovaj program u okviru dva miliona koliko se tradicionalno izdvaja za poljoprivredu bio jako dobrar. Tok isplate je takav da je ostalo još malo da se isplati brojlerima i ova sredstva će biti u potpunosti isplaćena – kaže Biogradlija i nastavlja.

– Moram naglasiti da je bilo i dugovanja od 1,2 miliona KM iz 2014.godine i da je i to isplaćeno. U nacrtu Budžeta za 2016 godinu također je planirano dva miliona i mi ćemo ispred poljoprivrednika tražiti povećanje za 500.000 KM jer je primjetna ekspanzija proizvodnje jagodičastog voća i to je velika šansa za poljoprivrednike – naglašava Biogradlija i kaže da bi se moralo više raditi na standardizaciji proizvoda, na njihovoj kvaliteti i zdravstvenoj ispravnosti s obzirom na uslove koji se postavljaju od Evropske Unije.

U javnoj raspravi, prema najavama Biogradlije, poljoprivrednici će pokušati izdejstvovati jos pola miliona maraka jer obim proizvodnje jagodičastog voća to zahtjeva.

(N. Glibo/Faktor.ba/Foto: B. Mahmić)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime