Zenica: Prodavači na Gradskoj tržnici traže rješenja koja neće ugroziti njihovu egzistenciju

0
13

trznica zenica

Zenica – Više zakupaca tržnih prostora na Gradskoj tržnici u Zenici zatražili su od nadležnih da se nađe najbolje rješenje i način kojim će se otvoriti pitanje registracije svih poslovnih subjekata na federalnom nivou, ali koje neće ugroziti poslovanje i egzistenciju osoba koje su radile na pijačnom prostoru na dosadašnji način.

Oni predlažu da se obavi registracija svih poslovnih subjekata i da u prelaznom periodu zakupci plaćaju određeni paušalni iznos, te da se ne ide odmah na registraciju po modelu samostalnih trgovačkih radnji, jer kako ističu zakupci kontejnerskih prostora i tezgi na gradskoj tržnici u Zenici, “rade u malim prostorima i sa ograničenim radnim vremenom, pri čemu je i sama djelatnost sa slabim prihodima”.

Po riječima jednog od korisnika prostora, oni su svjesni da je “vrijeme da se ova vrsta trgovine stavi u zakonske okvire, ali traže da se prodaja na pijacama, odnosno tržnicama putem boksova, tezgi i kioska tretira posebnim zakonskim rješenjem”.

U praksi je poznato da oko 130 zakupaca prostora rade oko šest sati dnevno, jer se Tržnica zatvara nakon uklanjanja tezgi zelene pijace. Oni redovno plaćaju zakup prostora JP Tržnica i potreban im je kraći period da im se urade poslovni planovi nakon kojih će imati jasnu situaciju da li im se isplati raditi po novom zakonskom principu, prenosi Fena.

Zastupnik Jasmin Duvnjak je na sjednici Skupštine ZDK-a javno uputio apel da Federalna vlada hitno donese kvalitetno rješenje za zakupce prostora na svim pijacama i tržnicama u Federaciji BiH, sa kojim bi se uz neke male izmjene Zakona o trgovini “našao pravičan izlaz iz nastale situacije”.

Po mišljenju ekonomskih eksperata, kao prihvatljivo prelazno rješenje, sa kojim bi svi mogli biti zadovoljni, bilo bi da se svi zakupci, prije svega, registriraju kao pravni subjekti i da se onda nađe prelazni sistem plaćanja mjesečnih paušala od oko 200 KM.

Na ovaj način se ne bi značajnije povećali sadašnji troškovi koje imaju zakupci, a ulaskom u poslovni sistem svi zakupci bi bili na dobitku i osigurala bi se značajna sredstva u budžete lokalnih zajednica.

(Faktor.ba)



Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime