Zenica: Krivične prijave protiv Mittala, Ministarstva i Inspekcije zbog zagađenosti zraka

0
1

arcelor-mittal21092015

Zenica – Udruženje “Eko forum” iz Zenice podnijelo je krivičnu prijavu protiv kompanije “ArcelorMittal Zenica”, Federalnog ministarstva za okoliš i turizam, te Federalne uprave za inspekcijske poslove zbog višegodišnjeg zagađenja okoliša i nesavjesnog rada u službi. Udruženje je ovu prijavu podnijelo nakon osam mjeseci prikupljanja dokaza, analiza zakonodavstva i konsultacija s pravnicima iz Bosne i Hercegovine i Češke.

Samir Lemeš, predsjednik Udruženja, kaže da su tužbu pripremali zajedno sa češkom organizacijom “Arnika”, koja je također radila na tužbi protiv Arcelor Mittala u Češkoj.

– Nama je puno značilo što su nam iz “Arnike” prenijeli iskustvo, jer su imali problem sa istom kompanijom, tako da smo mi praktično samo preuzeli metodologiju kako da provedemo u praksi ono za šta se borimo posljednjih pet-šest godina – rekao je Lemeš za Faktor.

On kaže da se borba protiv Mittala do sada svodila na slanje dopisa, apela i traženja informacija koje nikada nisu dobijali. Međutim, sada su odlučili da se bore zakonskim sredstvima, a glavno uporište im je bila Arhuška konvencija, koju je BiH ratifikovala prije sedam godina.

– Mi se pozivamo na Konvenciju i na sve one njene segmente koji su implementirani u naše zakone. Mi od toga sada pokušavamo ostvariti moć koju imamo u zakonu, a koju do sada nismo koristili, objasnio je Lemeš.

“Pogrešno nas optužuju”

Svih ovih godina, kaže Lemeš, “Eko forum”, optužuju da im je cilj da se Mittal zatvori i da su protiv progresa Zenice i čitave BiH.

– To nije tačno. Mi jesmo za industriju, ali ne ovako prljavu i neodgovornu, već onakvu kakva je širom zapadne Evrope – rekao je Lemeš.

Pored Mittala, Udruženje je krivičnu prijavu podnijelo protiv Federalnog ministarstva za okoliš i turizam, te Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahima Tiraka, u prijavi sumnjiče da je u periodu od aprila 2011. do aprila 2015. godine, odnosno, u periodu od 2009. godine do danas, postupao suprotno odredbama Krivičnog zakona FBiH i Zakona o zaštiti okoliša FBiH.

Tirak nije odgovarao na mobitel, a iz njegove kancelarije su nam rekli da nemaju povratnu informaciju o podnošenju prijave.

U Ministarstvu za okoliš i turizam FBiH su rekli da ne mogu dati komentar, jer bi to trebala učiniti ministrica koja je razriješena dužnosti. Doduše, optužnica tereti bivšu ministricu Branku Đurić.

Kasema Ćatović, sekretar Ministarstva, kazala nam je da ovo Ministarstvo neće davati nikakve izjave dok Vlada FBiH zvanično ne odluči ko može govoriti u ime Ministarstva, odnosno, do izbora novog ministra.

Prekršajne prijave

Lemeš iz “Eko foruma” tvrdi da je su Federalno ministarstvo za okoliš i turizam, te Federalna uprava za inspekcijske poslove morali kontrolisati rad Mittala, ali da su nesavjesno postupali, pa je Zenica zbog toga postala najzagađeniji grad u čitavoj BiH i opasno mjesto za život.

Mittal je u međuvremenu dobijao neke prekršajne prijave koje su iznosile 4.500 KM na godišnjem nivou, ali ovo je prvi put da se protiv njih pokreće krivična prijava.

– Ovdje sada postoji problem. Imamo dokaze da su pored ovih institucija koje smo tužili u svemu ovome učestvovali i niži nivoi vlasti i niži službenici, ali nažalost, nema njihovog potpisa i postoji opasnost da se oni provuku nekažnjeno, a da na kraju strada samo onaj ko je potpisivao dokumente – rekao je Lemeš.

Tokom osam mjeseci “Eko forum” je uz pomoć češke organizacije “Arnika” prikupio dokaze o količini zagađujućih materija, falsifikovanju podataka i svu korenspodenciju koju su imali sa ovim institucijama, kao dokaz o nepostupanju i nesavjesnom radu.

(D. Tanić/Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime