Žene u crnom: Garancije Srbije za Mladića su pokušaj da izbjegne pravdu i umre kao neosuđivano lice

2
8

Žene u crnom: Skriveni pokušaj izbjegavanja pravde Mladića

Organizacija Žene u crnom ocijenila je danas da zahtjev porodice haškog optuženika Ratka Mladića, da mu se odobri liječenje u Srbiji, predstavlja izraz vrhunskog cinizma.

Iz organizacije je navedeno i da su garancije koju je ponudilo Ministarstvo pravde u tom slučaju sramne i da se iza “lažne brige za njegovo zdravlje, krije pokušaj da izbjegne pravdu i umre kao neosuđivano lice”.

“Zahtjev porodice ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, optuženog za najteže ratne zločine, uključujući i genocid, da mu se odobri liječenje u Srbiji, predstavlja izraz vrhunskog cinizma u odnosu na žrtve njegovih genocidnih podviga i izraz najdubljeg nepoštovanja elementarnog osjećanja pravde”, navela je ta organizacija.

U saopštenju se dodaje da Mladića, bez obzira na težinu zločina za koje se tereti, činjenica da se više godina skrivao od pravde “i time nanio veliku političku i finansijsku štetu Srbiji, u potpunosti diskvalifikuje za bilo kakvu podršku Vlade Srbije”.

“Tokom svog skrivanja od pravde, Ratko Mladić je imao veću ili manju podršku državnih organa Srbije, što Vladu Srbije unaprijed diskredituje kao davaoca garancije da će Ratko Mladić u Srbiji biti dostupan sudskim organima”, navodi se u saopštenju.

Žene u crnom navele su i da umjesto brige za zdravlje Ratka Mladića, “o čemu se brine holandska država, Vlada bi trebala da ispuni barem dio obaveza u vezi sa genocidom u Srebrenici”.

“Iz svih gore navedenih razloga, smatramo da je najsigurnije mjesto za Ratka Mladića pritvorska jedinica MKSJ u Hagu i da bi mu dolaskom u Srbiju bio ugrožen život, a samim tim i dostizanje pravde za žrtve genocida u Srebrenici i drugih zločina počinjenih širom Bosne i Hercegovine, koje su počinile snage pod komandom Ratka Mladića”, navodi se u saopštenju i dodaje da ta organizacija Mladiću želi “dobro zdravlje i dug život, ali u instituciji u kojoj je mjesto osuđenim ratnim zločincima”.

(N1)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

    • SAD VIDOH IMA I MUŠKA ŽENSKA. OVO JE ZNAK DA ANERI IMAJU JOŠ LOVE. A OVIM CRNKAMA BI REKAO NEŠTO ŠTO SAM PISAO POODAVNO: MLADIĆ JE U HAGU ZBOG AERODROMA BIHAĆ ANE ZBOG NEKAKVE PRAVDE.NA KRAJU OGLASIO SE SUDIJA HAŠKOG SUDA FREDERIK HARHOF. I IZMEĐU OSTALOG KAŽE: HAŠKI SUD NE DELI PRAVDU VEĆ POLITIKU. SUDIJA MERON JE UTICAO NA OSLOBAĐANJE MARKAČA I GOTOVINE I KO ZNA KOGA JOŠ.”PIŠKITE I DALJE”

      0

      2

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime