Žene SDA: Nošenje marame ne smije biti povod za diskriminaciju

0
777

Slučaj pripadnice Oružanih snaga BiH Emele Mujanović-Kapidžija, koja je uputila apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog diskriminacije i povrede ljudskih prava na slobodu vjere zbog zabrane nošenja marame u službi, posljednji je primjer diskriminatornog odnosa prema pokrivenim ženama, saopćile su Žene SDA.

Nažalost, kako podcrtavaju, zabrinjava izostanak adekvatnih reakcija udruženja zaduženih za zaštitu osnovnih ljudskih, vjerskih i ostalih prava koja su u ovom slučaju evidentno ugrožena.

 

“Žene SDA BiH su i ranije ukazivale na potrebu da se slučajevi kršenja prava muslimanki koje prakticiraju hidžab moraju prevenirati na način da se u rješavanje tog pitanja uključe sve nadležne institucije, ali i nevladin sektor, ženska i gender udruženja koja se protive ili bi se bar trebala protiviti svim oblicima ugrožavanja prava žena”, navodi se u saopćenju.

Smatraju da se u slučaju pripadnice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine radi o grubom kršenju prava na slobodu vjere, koje je zagarantovano Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, kao i pravo na rad i egzistenciju.

“Vjerujemo i očekujemo da će slučaj Emele Mujanović-Kapidžija biti prekretnica za trajno rješavanje ovog problema i uklanjanja bilo kakve diskriminacije, te za postizanje odgovarajućeg statusa za sve žene u bosanskohercegovačkom društvu”, saopćeno je.

Kako zaključuju, na taj način bi se prevladale i prihvatile različitosti kao dobre i pozitivne, a ne kao povod za narušavanje bilo čijih prava.

“Žene SDA su, kao i do sada, spremne aktivno učestvovati u pronalasku rješenja, te pružamo punu podršku i Emeli Mujanović-Kapidžija, ali i svim ostalim ženama čija su prava ugrožena po bilo kojem osnovu”, zaključuje se u saopćenju.Emela Mujanović-Kapidžija

 

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime