Žene šalju u Ribnik, Čajniče, Teočak, Hadžiće

0
12

Žene šalju u Ribnik, Čajniče, Teočak, Hadžiće

Čajniče, Hadžići – Na lokalnim izborima u BiH u oktobru će se za funkcije gradonačelnika i načelnika boriti 376 kandidata, a među njima su samo 23 žene. Drugim riječima, samo 6,6 posto od ukupnog broja kandidata za načelnike i gradonačelnike su žene. Bolje rečeno – svaki 15. kandidat za ove funkcije su – žene.

Stranke iz FBiH kandidirale su 14, a stranke iz RS devet pripadnica nježnijeg spola, a kao po pravilu riječ je o malim, nerazvijenim i siromašnim općinama. Najviše žena u izbornoj trci imat će Demokratska fronta – pet, dok SDP i SNSD imaju po četiri kandidatkinje.

Vogošća i Jezero

U FBiH kandidatkinje za načelnike ili gradonačelnike su Šahzija Mrkonja (BPS Sefer Halilović – Ilidža), Jasminka Begić (SDP – Doboj-Jug), Jasmina Beganović (SDP – Teočak), Dina Beganović-Šehić (SDP – Banovići), Edita Sulejmanović (SDP – Novi Grad Sarajevo).

HDZ je delegirao Mirjanu Plavčić u Busovači, a Socijaldemokratska unija BiH Merimu Aljić u Živinicama. Za Našu stranku u Zenici će se boriti Vildana Dedić, a u Novom Gradu Sarajevo Lejla Brčić. Demokratska fronta kandidirala je Maru Đukić (Odžak), Maidu Avdić (Gradačac), Vesnu Domuz (Hadžići) i Sanelu Salimović (Vogošća). Suzana Lovrić pokušat će osvojiti načelničku fotelju u Fojnici ispred koalicije HDZ-a i HSS-a Stjepan Radić.

U Krupi na Uni je situacija najsloženija, jer Savez za promjene nije postigao dogovor, pa će se protiv SDS-ovog načelnika Gojka Kličkovića boriti Mladen Kotur iz DNS-a i Ljiljana Basarić iz PDP-a. U Čajniču će kandidat socijalista biti Zorica Tadić, a aktuelna načelnica Istočnog Drvara Milka Ivanović (Zavičajne socijaldemokrate Mileta Marčete) pokušat će osvojiti još jedan mandat u ovoj općini.

U Mrkonjić-Gradu će načelnica općine Divna Ančić (SNSD) u novu bitku, a Dodikova stranka imat će kandidatkinje i u Jezeru (Snežana Ružičić), Kalinoviku (Mileva Komlenović) i Novom Goraždu (Mila Petković). Biljana Dejanović-Gligić pokušat će osvojiti načelnički mandat za Ujedinjenu Srpsku u Kostajnici, dok je jedina žena u izbornoj mašineriji SDS-a Slađana Banjac, koja se bori za fotelju u Petrovcu.

Porodična privatnost

Međutim, najveće „žensko“ iznenađenje je odustajanje načelnice Bosanskog Novog Snježane Rajilić (SNSD) od ponovne kandidature. Umjesto nje, SNSD je kandidirao šefa šumske uprave u ovom gradu Miroslava Drljaču, dok je Savez za promjene jednoglasno izabrao prvog radikala RS Milanka Mihajilicu za svoga kandidata.

– Žene taj posao proguta. Moraju biti dostupne 24 časa dnevno, a većina njih su majke i supruge. Ja nemam supruga, pa sam i otac i majka svojoj djeci. Nisam imala vremena da idem s njima na izlet ili na more. Izgubila sam nit s njima i jedino smo još razgovarali telefonom. Jedna šetnja od 120 metara s kćerkom traje sat i po. U malim sredinama se lako gubi ta porodična privatnost – objašnjava razloge svoga odustajanja od kandidature za „Avaz“ Snježana Rajilić.

Neprincipijelna lobiranja

– Muškarcima je uglavnom lakše da se nose s ovom vrstom posla. Ali, oni često neprincipijelno lobiraju i traže da se žene uklone s „njihove teritorije“. A žene, opet, uvijek imaju osjećaj da moraju da rade neuporedivo više i da se neprestano dokazuju – istakla je Rajilić.

Autor: G. DAKIĆ

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime