Zemlje Beneluxa građanima BiH: Vaša zemlja je potpuno stala na putu ka EU

0
1

images (2)Evropa – Belgija, Holandija i Luksemburg podržavaju odluku Unije da smanji i preraspodijeli sredstva iz IPA fondova

Zemlje Beneluksa ocjenjuju da je u BiH došlo do potpunog zastoja na putu ka EU, zbog čega podržavaju odluku Unije da smanji i preraspodijeli sredstva iz IPA fondova.

U zajedničkoj izjavi delegacije Beneluksa navodi se da je misija Belgije, Holandije Luksemburga u više navrata izrazila zabrinutost političkim stanjem u BiH, kao i nedavnim puštanjem na slobodu osuđenih za ratni zločin, dok čekaju na ponovno suđenje.

Misija Beneluksa podsjeća na kominike Vijeća za provođenje mira u kome se navodi da su pravda i odgovornost za ratne zločine osnovne komponente u procesu pomirenja za žrtve i zajednice u BiH i da se zaključci Evropskog suda za ljudska prava ne mogu koristiti u političke svrhe.

“Politički predstavnici BiH moraju staviti strateški interes zemlje i njenih građana ispred etničkih ili sljedbeničkih ciljeva, počevši od postizanja sporazuma o provođenju odluke ‘Sejdić-Finci’”, navodi se u zajedničkoj izjavi delegacije Beneluksa.

Napominje se i da BiH treba hitno da uspostavi mehanizam EU koordinacije, koji omogućava svim nivoima vlasti da koordiniraju stavove o pitanjima EU.

Zemlje Beneluksa (Belgija, Holandija, Luksemburg), kako se navodi, snažno podržavaju planirano osnaživanje komunikacijske strategije EU, a na građanima BiH je da drže svoju političku elitu odgovornom za trenutni zastoj u procesu evropskih integracija.

“Zbog toga su opšti izbori u 2014. godini od vitalnog značaja za budućnost BiH”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

 

(Srna)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime