Željko Komšić: Odluka Vlade RS je pokušaj državnog udara

2
21

eljko-komi-odluka-vlade-rs-je-pokuaj-dravnog-

BiH – Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte,  smatra da je današnji potez Vlade Republike Srpske o prekidu saradnje sa SIPA-om, Tužilaštvom BiH i Sudom BiH “klasični pokušaj državnog udara”.

Komšić je nakon sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je potvrđena smjena njegovih stranačkih kolega Slavka Matanovića, ministra saobraćaja i komunikacija, te Emira Suljagića, zamjenika ministra odbrane, prokomentarisao situaciju koju bi mogla proizvesti odluka Vlade RS.

“To je klasičan pokušaj državnog udara u ovoj zemlji. To je upravo ono o čemu sam govorio vezano za kršenja procedura prilikom smjene DF-ovih ministara. Ne postoji zakon, ne postoji ustav, ne postoji ništa. Postojim ja, pod znacima navoda, koji tumačim sve. I šta sada da radimo? Kako bi svaka normalna država reagovala u ovakvoj situaciju? Vidjećete kako će ovdje biti. Na kraju će to završiti političkim poravnanjem i ponovnim preslaganjem ove parlamentarne većine u državnom parlamentu“, kazao je Komšić.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a BiH, smatra da odluka Vlade RS sigurno ne može donijeti ništa dobro, te da se njom nipodaštavaju institucije BiH.

“Radi se o veoma opasnoj poruci i presedanu i mora biti razlog za konačno reagovanje međunarodne zajednice u sklopu svog mandata, a tu mislim na visokog predstavnika. Imam osjećaj da vrlo često čelnici institucija RS ispituju prag tolerancije kada je u pitanju visoki predstavnik, a taj prag je postao izuzetno visok. Ako se hitno ne reaguje mogli bismo ući u situaciju koja bi se mogla opisati mnogo težim riječima nego li je to politička ili bilo koja druga kriza. Ovo je prelomna situacija kada se treba reagovati, posebno jer se radi o institucijama borbe protiv kriminala i korupcije. Država je u ovoj situaciji ograničeno sposobna da reaguje u ovakvim situacijma i zato postoji institucija visokog predstavnika“, rekao je Magazinović.

Odluku Vlade RS u jednoj od pauzi zasjedanja Zastupničkog doma pokušao je javnosti obrazložiti Staša Košarac, poslanik SNSD-a.

“Poruka jasno glasi da se poštuje ustav i institucije RS. Mogu postaviti pitanje kakva se poruka šalje ako SIPA dođe i blokira stanicu policije u RS. O čemu pričamo? Prije nekoliko dana je u izvještaju MUP-a RS naglašeno da postoji korektna saradnja sa državnim organima. Šta sada da kažemo? Ovo je napad na institucije RS. Ne znam šta se očekuje, da sjedimo skrštenih ruku. U poruci se kaže da i dalje poziva sve na korektnu saradnju. Nije normalno da ijedna agencija na niovu BiH uđe u bilo kakvu entitetsku instituciju i blokira njen rad bez da je ta akcija prethodno najavljena nadležnom MUP-u RS. To govori o implementaciji zadatih ciljeva dijela međunarodne zajednice koji žele da pokažu kako institucije RS ne funkcionišu. Naprotiv, te institucije funkcionišu i pokazale su jasnu poruku da se moramo uvažavati i ne dozvoljavamo primjenu bilo kakve sile na naše institucije“, zaključio je Košarac.

Vlada RS je danas naložila svim institucijama ovog entiteta da prekinu saradnju sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Sudom i Tužilaštvom BiH. U obrazloženju se navodi da je odluka donesena zbog protivustavnog postupanja spomenutih državnih organa. Vlada RS je naredila Ministarstvu unutrašnjih poslova RS da spriječi svaki ulazak i pretres institucija RS i lokalnih institucija u tom entitetu.

SIPA je jutros u opštini Novi Grad pretresla zgradu policije, kao i zgrade opštinske uprave i komunalnog preduzeća.

(Anadolu Agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime