Željeznice FBiH i HŽ Cargo žele obnoviti Unsku prugu

0
25

zeljeznice_fbih_Čapljina, Sarajevo – Rukovodstvo Željeznica Federacije BiH (ŽFBiH) održalo je danas sastanak sa delegacijom preduzeća HŽ Cargo d.o.o., na kojem je raspravljano o regionalnoj saradnji i rješavanju aktuelnih problema iz oblasti tehničko-tehnološke i komercijalno-ekonomske saradnje a razgovarano je i o oživljavanju prometa Unskom prugom, koja je značajna za dvije države, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Kako je kazao predsjednik Uprave Željeznica FBiH Nijaz Puzić, ŽFBiH i HŽ Cargo zajedno funkcionišu od Luke Ploče do Čapljine.

“Neke smetnje koje su bile, pokušali smo zajednički otkloniti. Zajednička inicijativa Željeznica FBiH i HŽ Carga je svakako uspostava Unske pruge. Ta pruga nije u funkciji, jer kod Knina ima dio obrušenog kolosijeka.

Naš zajednički stav je, a i procjene tržišta to govore, da imamo dovoljno roba koje bi bilo isplativo prevoziti tomj prugom”, precizirao je Puzić.

Istakao je da će ova dva preduzeća, zajedno sa resornim ministarstvima, inicijativu proslijediti i pokušati zainteresovati preduzeće HŽ Infrastrukturu da se taj dio pruge osposobi za promet.

Direktor društva HŽ Cargo d.o.o. Danijel Krakić pomenuo je da je razgovor bio otvoren, ali na momente i težak.

“Bitno je da smo našli zajednički put za saradnju. Dogovorili smo se kako dalje sarađivati i poboljšati i rad obje firme. To za HŽ Cargo znači povećanje prometa, povećanje prevoza, povećanje rada, ali ne samo za HŽ Cargo, već i za Luku Ploče i za srednjodalmatinske luke u Republici Hrvatskoj. Sa strane ŽFBiH to isto znači povećanje prevoza tereta”, rekao je Krakić.

Pojasnio je da se očekuje da će radne grupe, koje su oformljene, u naredne dvije sedmice odraditi dio posla kako ne bi bilo problematičnih situacija.

“Svi dosadašnji sporazumi za saradnju pomalo su već demodirani i potrebno ih je obnoviti. To ćemo učiniti u naredne dvije sedmice i to je naš cilj. Oživljavanje Unske pruge bitno je svakako za sve nas, jer time oba preduzeća dobijaju”, zaključio je Krakić.

(bh-index.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime