Željeznica FBiH primjer-nesavjesnog poslovanja

0
4

indexSarajevo – Uprava Željeznica Federacije BiH (ŽFBiH) odlučna je u borbi protiv realizacije štetnih ugovora koji narušavaju likvidnost i opstojnost preduzeća, štete poslovnom imidžu ŽFBiH, te onemogućavaju redovnost isplate plaća i drugih materijalnih troškova uposlenicima i materijalnih obaveza prema komitentima.

Nažalost, Željeznice FBiH su postale primjer nesavjesnog poslovanja i rekorder po broju i štetnosti sklopljenih poslovnih ugovora koji se mjere desecima miliona KM. Osim javnosti poznatih slučajeva Talgo i Končar, krajnje je upitan i ugovor o otkupu tehničke dokumentacije za projekt izgradnje telekomunikacione mreže na postojećoj željezničkoj infrastrukturu u BiH, sa mikrolokacijom i uzdužnim profilima trasa, vrijedan oko 5,2 miliona KM, a koji je tadašnja uprava zaključila sa Team System Inficom Services GmbH, Austria, 23. februara 2009. godine – saopćeno je iz ŽFBiH.

Štetnost i netransparentnost u ovom postupku, kako se dodaje u saopćenju, potvrđuje i izvještaj Ureda za reviziju institucija  FBiH za 2009. i 2010. godinu. U tom izvještaju, Ured za reviziju je, između ostalog, konstatovao da je izrada predprojektne dokumentacije povjerena firmi bez referenci Bos-link d.o.o. Sarajevo (čiji su osnivači sadašnji i bivši uposlenici ŽFBiH) koja je osnovana samo dva mjeseca prije pokretanja inicijative za predmetni projekt, a ta firma“ je ustupila „posao“ austrijskoj firmi Team System, također, firmi bez referenci.

Dalje, konstatovano je da su ŽFBiH za potrebe predmetnog projekta bez naknade ustupile vlastitu infrastrukturu, kapacite i stručno osoblje, a najveći dio aktivnosti su obavile stručne osobe i uposlenici ŽFBiH.

U saopćenju ŽFBiH se navodi da Ured za reviziju institucija u FBiH smatra da nije bilo osnova za priznavanje predmetnog ulaganja, s obzirom na to da je projekt nepotpun, nedovoljno tehnički i građevinski definisan, zastario, sa neodrživom finansijskom isplativošću, urađen na vrlo neprofesionalan način i da je neupotrebljiv za ŽFBiH.

– I pored ovih činjenica, u međuvremenu, po rješenju o izvršenju Općinskog suda u Sarajevu od 15. augusta 2013. godine, Željeznice FBiH su dužne isplatiti glavni dug, 5,2 miliona KM, i kamate počevši od 2009. godine, firmi Team System Inficom Services GmbH Austrija – ističe se u saopćenju.

Dug je dug i presude se ne komentarišu, navode iz Željeznica FBiH i dodaju da opravdano sumnjaju u regularnost odluke Vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je predsjedavao sudija Vladimir Špoljarić, koje je tri puta ukidalo rješenje, a koje je na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, Kantonalni sud u Sarajevu tri puta donosio, kojim se određuje privremena mjera osiguranja zabrane izvršenja rješenja, odnosno blokade računa ŽFBiH do okončanja krivičnog postupka.

Na navedeno rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu nije dopuštena žalba, iako je istraga o ovom predmetu u toku.

U saopćenju se dodaje da je, na zahtjev Uprave ŽFBiH, Tužilaštvo Kantona Sarajevo pokrenulo istragu protiv odgovornih osoba zbog sumnji u zakonitost postupka, zloupotrebe službenog položaja i organizovanog kriminala.

– Realizacijom ove krajnje sumnjive odluke, nastupit će nesagledive poljedice u poslovanju i bit će dovedena u pitane likvidnost i opstojnost ŽFBiH. Naglašavamo da će zbog ovakve presude Vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu uslijediti blokada svih računa ŽFBiH na iznos veći od 5,2 miliona KM, a time će biti ugroženo poslovanje preduzeća, ali i ostalih privrednih subjekata u FBiH, koji ne mogu poslovati bez ŽFBiH (Elektroprivreda BiH, rudnici u FBiH, ArcelorMittal, GIKIL d.o.o Lukavac, Aluminij i drugi) – navodi se u saopćenju.

Zbog svega navedenog, Uprava ŽFBiH izražava ozbiljnu zabrinutost i traži od relevantnih organa da se uključe u rješavanje ovog problema.

 

(FENA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime