Željana Zovko ponovo provocira: Dodik štiti Hrvate u BiH i nikad nas nije iznevjerio

0
15

Foto: Fena/Željana Zovko

Milorad Dodik je osoba koja može provesti dogovorene odluke i nikad nije iznevjerio ono što je dogovoreno s Hrvatima, kazala je nekadašnja ambasadorica Bosne i Hercegovine u Francuskoj, Italiji i Španiji, zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu Željana Zovko gostujući u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”.

Politička analitičarka Senada Selo Šabić ne slaže se s izjavom Zovko o Dodiku. Ne smatra, kao niti treći gost emisije, politički analitičar Denis Avdagić, da se radi o nekom velikom zaokretu nakon Dodikova posjeta Zagrebu. Avdagić navodi da je Dodik do sada bio “persona non grata”, a da ga sad pak primaju, ne samo predsjednik nego i premijer RH. U tom pogledu smatra da se radi o velikom pomaku, prenosi HRT.

Zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu Željana Zovko podupire politiku premijera Andreja Plenkovića i predsjednika države Zorana Milanovića u tretiranju BiH. Komentirala je spominjanje kategorije “ostalih” u BiH. Kaže da je njih u BiH oko 2%.

“U zadnjih 25 godina, otkad je potpisan Daytonski mirovni sporazum, intervencijama bošnjačke politike dovedeno je do toga da Hrvata gotovo nestane u BiH, a Republika Srpska u BiH i Srbi idu Rusima. To je dovelo do nestabilnosti. Osim toga, imamo veliki utjecaj Turske koja preko vijeća za implementaciju mira dovodi do nestabilnosti, odnosno odluka koje uvijek prevagnu na stranu većinskog bošnjačkog stanovništva i politike koja ne ide prema pomirenju i ne vodi prema europskim integracijama. Hrvatska mora nastaviti s politikom razgovora sa svim stranama. Ono što je novo je to da su u Zagrebu počeli uviđati da za sugovornike moramo imati i kod onih koji su do jučer bili demonizirani. U Predsjedništvu BiH, otkad su Bošnjaci izabrali Hrvatima i drugog člana Predsjedništva, s kojima ne može doći do razgovora, jer je situacija, gdje je srpski član Predsjedništva štiti hrvatske pozicije, gospodin Dodik je jedina osoba koja nije ratovala protiv Hrvata. On nema nikakavih otvorenizh pitanja s Hrvatima u BiH”, dodaje Zovko.

Željana Zovko - undefined
Facebook: Željana Zovko

Istaknula je da u BiH “nema ljubavi, već samo interesa”.

“Morate razgovarati s onim koji može dogovorene odluke provesti na najnižu razinu. Dodik je osoba koja može takve odluke provesti i do sada nikada nije iznevjerio dogovoreno s Hrvatima, za razliku od drugih aktera koji su stvarali koalicije i išli na štetu Hrvata”, dodaje Zovko.

Probleme Hrvata u Republici Srpskoj u BiH ne smatra riješenima. Kaže da se s Dodikom moglo dogovoriti da Hrvati ondje ne budu šikanirani i da je to bio slučaj s ostalim strankama koji se predstavljaju kao alternativa.

“To nije idealna situacija niti će biti dok se ne riješi konačan ustroj u BiH”, dodala je Zovko.

“Što se tiče promjena u BiH, u vezi s ustavnim promjenama, mislim da sve ovo što se tamo događa trebamo staviti u okvir predizborne kampanje. U BiH se sve zakomplicira kada dođu izbori. Tenzije su dignute. Dan prije dolaska Dodika u Zagreb, bile su diljem Republike Srpske u BiH izvješene zastave Republike Srbije. To se smatralo kao određena provokacija. To nije novost. No smatram da to neće dovesti do nekih korijenitih promjena”, kazao je Avdagić.

Budući da Hrvatska tvrdi da podržava Daytonski mirovni sporazum, onda treba razgovarati sa službenim predstavnicima institucija BiH, kazala je Selo Šabić.

“U ovom slučaju, praksa je kada se razgovara s BiH da se razgovara s tročlanim Predsjedništvom. Izuzimati, odnosno najavljivati razgovore s Bakirom Izetbegovićem, koji nije član Predsjedništva, ili najavljivati da se neće razgovarati sa Željkom Komšićem, ili zvati Milorada Dodika koji negira genocid, a Hrvatski sabor je usvojio rezoluciju o genocidu – izaziva razbijanje Bosne i Hercegovina, a Hrvatska tvrdi da se zalaže za očuvanje i stabilnost BiH. To su sve razlozi zbog kojih se postavlja pitanje čime je takav sastanak urodio”, dodaje Selo Šabić.

Osim toga, podsjetla je da u BiH osim tri naroda postoji i četvrta kategorija, odnosno nacionalno neopredijeljeni građani.

Selo Šabić ne slaže se s izjavom Zovko o razgovorima s Dodikom. Smatra da je iznijela mnogo nepovezanih komentara na situaciju u BiH. Potom je Zovko odgovorila da je Dodik jedini koji nije napravio vlast koja bi išla na štetu Hrvata.

U emisiji je bilo riječi i o Dodikovu prijedlogu o ukidanju funkcije visokog predstavnika.

Izvor: radiosarajevo.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime