Želimo pravičnu ispaltu penzija jer je sadašnji sistem prevaziđen

1
6

 

fb2

Sarajevo – Povod protesta u septembru je težak materijalni i socijalni položaj penzionera. Mi tražimo da se sanira fond Federalnog zavoda PIO/MIO i da se penzije isplaćuju svakog prvog u mjesecu. Našim programom je predviđeno da će protestu prisustvovati između 30 i 35 hiljada penzionera. Centralni protest biće u Sarajevu pred zgradom Vlade FBiH, ali protesti će biti organizovani i u Bihaću, Zenici i Tuzli, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba Mehmedalija Rapa, potpredsjednik Saveza Udruženja penzionera Federacije BiH.

VIJESTI.BA: Za septembar je najavljen protest penzionera u FBiH. Zašto ste se odlučili na ovaj korak?

RAPA: Povod ovog protesta je težak materijalni i socijalni položaj penzionera. Mi tražimo da se sanira fond Federalnog zavoda PIO/MIO i da se penzije isplaćuju svakog prvog u mjesecu. Protest će vjerovatno biti održan 24. septembra. Našim programom je predviđeno da će protestu prisustvovati između 30 i 35 hiljada penzionera. U mjesnim organizacijama se trenutno prave spiskovi i tačak broj ćemo znati uoči protesta. Centralni protest biće u Sarajevu pred zgradom Vlade FBiH, ali protesti će biti organizovani i u Bihaću, Zenici i Tuzli. No, iz Tuzle imamo najave da se penzioneri uzdržavaju od izlaska na proteste, s obzirom na političku i ekonomsku situaciju u tom gradu. Razmišljaju o tome da se pridruže protestima u Sarajevu.

VIJESTI.BA: Jeste li u kontaktu sa penzionerima iz RS? Ima li naznaka da će se i protesti proširiti i u RS?

RAPA: U FBiH postoje dva saveza penzionera. Sa Savezom županijskih udruga imamo fantastičnu saradnju i zajednički organizujemo proteste. Kada su u pitanju udruženja penzionera u RS, nismo ih kontaktirali u vezi s protestima. Imamo ranija iskustva u pokušajima da to organizujemo zajedno, ali nismo naišli na razumijevanje.

VIJESTI.BA: Raspolažete li informacijom koliko penizonera u FBiH prima najnižu penziju?

RAPA: Danas 62 posto penzionera živi sa najnižom penzijom, a ukupan broj penzionera koji će sada primiti penziju je blizu 396.000.

VIJESTI.BA: Osim protesta, aktuelna tema je i reforma penzionog sistema, koje su dio reformske agende. Kakva su Vaša očekivanja?

RAPA: Očekujemo da se ove godine usvoji zakon o PIO/MIO, kako bi se utvrdio pravičniji izračun penzija, jer je sadašnji način prevaziđen. Prema različitim propisima i zakonima penzionisan je veliki broj penzionera, pa nismo svi u ravnopravnom položaju. Dakle, očekujemo pravičniju raspodjelu prema onome koliko je neko uložio u Federalni zavod PIO/MIO.

Osim toga, očekujemo i da bude riješeno pitanje boljeg upravljanja Federalnog zavoda PIO/MIO. Tražimo da se novim zakonom reguliše da najmanje jedna trećina članova Upravnog odbora bude iz Saveza penzionera, što danas nije slučaj. Takođe, kod novog zakona o doprinosima očekujemo da se obezbijede sredstva kojim bi se mogle isplaćivati penzije, onako kako to bude utvrđeno.

VIJESTI.BA: Reforma bi trebala donijeti i jednu novinu – takozvani drugi stub penzijsko – invalidskog osiguranja. O čemu je konkretno riječ?

RAPA: Radi se o takozvanom dobrovoljnom osiguranju, koje sada ne postoji, odnosno nisu ga vodile institucije sistema nego pojedine banke. Reformom je predviđeno da Federalnom zavodu PIO/MIO bude data mogućnost dobrovoljnog osiguranja.

VIJESTI.BA: Hoće li nova zakonska rješenja uticati na poboljšanje položaja penzionera?

RAPA: Ako ne bude više sredstava, ne možemo očekivati poboljšanje. No, očekujemo pravičniju raspodjelu, dakle jednake uslove za sve.

Razgovarala: Nevena Šarenac

(vijesti)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime