Zbog zločina u opštini Prizren: Krivična prijava protiv Delića i pripadnika VJ

0
1

indexKosovo – Fond za humanitarno pravo (FHP) podnio je u četvrtak krivične prijave protiv nekoliko pripadnika Vojske Jugoslavije, među kojima su i bivši komandant 549. motorizovane brigade Božidar Delić te komandant 3. Borbene grupe Radovoje Paravinja, zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv albanskih civila na Kosovu.

Osim Delića i Paravinje, krivičnim prijavama obuhvaćeno je više neidentifikovanih pripadnika 549 mtbr. VJ zbog osnovane sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Landovica (opština Prizren) u martu 1999. godine, saopštila je ova nevladina organizacija.

Krivična prijava protiv generala Delića podneta je zbog naredbe za neselektivni napad na civilno stanovništvo, koji je za poslijedicu imao smrt civila, teške tjelesne povrede i teško narušavanje zdravlja ljudi. Kako se navodi u prijavi Fonda, Delić se sumnjiči za napad bez izbora cilja kojim se pogađa civilno stanovništvo, ubistvo civila i samovoljno uništavanje imovine civila iz člana 142. Krivičnog zakona SRJ.

Žrtve zločina u Landovici su: Njomëza (Ibish) Morina (1983), Dalife (Hazer) Gashi (1923), Ismet (Selman) Gashi (1952), Afrim (Eqrem) Gashi (1981), Fatime (Selman) Morina (1955), Festina (Islam) Morina (1997), Luljeta (Haxhi) Qarreti (1965), Bukurije (Xhemajl) Qarreti (1971), Diellza (Selajdin) Qarreti (1998), Nazmie (Haxhi) Qarreti (1984), Gëzim (Haxhi) Qarreti (1990), Kosovare (Nazim) Selimaj (1988), Kushtrim (Nazim) Selimaj (1991, Avdi (Ragip) Gashi (1939), Avdi (Haxhi) Morina (1935), Hadije (Mustafë) Gashi (1924), Shefki (Ali) Jahaj (1948) i Abaz (Sejdi) Krasniqi (1977).

Naime, 26. marta ’99, oko 10 časova, u centru Landovice, u obračunu OVK i četiri vojnika 549. mtbr VJ, poginula su dva pripadnika VJ i jedan pripadnik OVK. Sat vremena nakon ovog incidenta, po naređenju komandanta 549 mtbr. VJ Božidara Delića, pripadnici 549. mtbr VJ otvorili su tenkovsku i artiljerijsku vatru na Landovicu sa više položaja VJ pored puta Prizren – Đakovica. Prve granate su pogodile kuću Ismeta Gashija u kojoj se nalazilo oko 45 civila, mahom žena, djece i starih. Jedna granata je prodrla u kuću i eksplodirala, usmrtivši šesnaestogodišnju Njomëzu Morina.

Ostali civili su u panici istrčali iz kuće i počeli bježati preko jedne livade, ka obližnjoj šumi. Pripadnici 549. mtbr VJ pucali su na njih iz tenkova i pješadijskog naoružanja, tom prilikom usmrtivši 12 civila, među kojima i šestoro djece i jednu trudnicu. Ranjeno je više civila.

Selo je granatirano do 15 časova. Nakon toga, pješadija 549. mtbr VJ je ušla u centar sela. U pet različitih kuća zatekli su petoro civila, mahom starijih ljudi, i likvidirali ih.

Sutradan, 27. marta, pripadnici 549. mtbr VJ su leševe civila koji su se nalazili nedaleko od kuće porodice Gashi utovarili u vozilo marke „Zastava“ i odvezli u nepoznatom pravcu. Istog dana, tri nepoznata pripadnika 549. mtbr VJ eksplozivom su srušili minaret seoske džamije.

Tijela šestoro civila pronađena su u masovnoj grobnici u Batajnici, dva tijela u masovnoj grobnici u mestu Široko kod Suve Reke, jedno tijelo u selu Ljubižda, dok su posmrtni ostaci petoro civila pronađeni na različitim lokacijama u Landovici. Četiri tijela ni do danas nisu nađena.

U martu 2013. godine, FHP je objavio dosje o djelovanju 549. mtbr VJ i zločinima počinjenim u zoni odgovornosti ove jedinice tokom 1999. godine na Kosovu.

 

(bosnjak-ks.com)



Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime