Zbog rušenja Turhan Emin-begove džamije u Foči, RS treba nadoknaditi materijalnu štetu od 958.128 KM

0
31

srusena_dzamija_ilustracija-960584095Foča – Zbog rušenja Turhan Emin-begove džamije u Ustikolini, imamske kuće i objekta IZ-a, Republika Srpska treba Islamskoj zajednici u BiH nadoknaditi materijalnu štetu od 958.128 KM, sa zakonskim zateznim kamatama, počev od dana podnošenja tužbe pa do isplate, saznali smo od advokata Esada Hrvačića.

Prema ovoj prvostepenoj presudi Općinskog suda u Goraždu, RS bitrebalo da nadoknadi i tužiteljeve troškove parničnog postupka sa 24.215,45 KM.

“Nakon presude vezane za rušenje banjalučkih džamija, koja je odbijena zbog, navodne, nepravomoćnosti njenog podnošenja, a s kojom mi idemo u Strasbourg, ovo je druga presuda koja se odnosi na rušenje džamija u prošlom ratu”, ističe Hrvačić, podsjećajući na to da je tužba podnijeta u augustu 1998. godine.

Advokat je, inače, tražio 300.000 KM veću naknadu, nego što je Općinski sud presudio.

turhan emin begova dzamija
Turhan Emin-begova džamija je, smatra se, sagrađena 1448/49. godine i bila je najstarija na Balkanu, a nakon protjerivanja Bošnjaka sa tog područja, u aprilu 1992. su je minirale paravojne formacije RS-a, koje će u junu prerasti u VRS. Poslije strašne eksplozije, veći dio kamenih ostataka džamije razbacan je u okolici lokaliteta. Godinu kasnije, prema odluci tadašnjih vlasti RS-a, teren u neposrednoj blizini džamije je razoren, a svi njeni ostaci, posebno munara, potpuno su uništeni. Dejtonskim sporazumom Ustikolina je pripala Federaciji BiH i Medžlis IZ-a je obnovio džamiju, ali ne u izvornom obliku.

“U januaru, odnosno u februaru 1992. donesena je odluka o formiranju Republike srpskog naroda u BiH i utvrđeni nosioci prava i obaveza organa vlasti. Kontinuitet između RS-a i Republike srpskog naroda u BiH je nesumnjiv i očigledan iz samog teksta Ustava RS-a koji taj kontinuitet ističe, odnosno Dejtonskog mirovnog sporazuma koji ga potvrđuje. Iz tih razloga sud nije mogao prihvatiti prigovor drugooptužene da ova u vrijeme nastanka štete nije postojala”, stoji u presudi.
Sud je odbio istovrstan tužbeni zahtjev tužitelja u odnosu na BiH.

(Oslobođenje)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime