Zbog poziva Bošnjacima da ne ratuju u Siriji: Vehabije prijete ef. Karaliću

0
30

downloadBiH – Profesor Mahmut ef. Karalić našao se na meti radikalnih vehabija i njihovih medija nakon teksta u “Avazovom” prilogu “Sedmica”, u kojem je pozvao Bošnjake da ne idu na sirijsko ratište, obrazloživši to s autentične vjerske strane.

Onima koji bh. ulemu i bošnjačke učenjake smatraju “krivovjercima” jer ukazuju na istinu, zasmetala je i Karalićeva kritika pojedinih fetvi Jusufa Karadavija, u kojima je ovaj pozivao u džihad u Siriju.
Ko su sektaši

Odgovarajući na najnovije vehabijske prijetnje i klevete, ef. Karalić za “Avaz” kaže da će tužiti Šefika Kurdića, koji ga je na svom Facebook profilu proglasio “sektašem”.

– Naravno da sam ozbiljno shvatio prijetnje i da ću ih prijaviti policiji. Znam ko su ti ljudi i zato sam ih i shvatio ozbiljno – kaže ef. Karalić.

Inače, Kurdić je na društvenoj mreži izjavio da ima na stotine mladića koji su uz njega i koje će poslati “u goste sektašima”.

– Mislim da je ovo ozbiljna prijetnja, ma na koga mislio pod sektašima, ali mislim da nisam ni ja iz toga izuzet. Ja sam kritizirao Karadavija, ali nije Kurdiću do toga. On je sve upotrijebio da me okleveće. Oni su očito spremni ubiti sve one koji ne misle kao oni – dodao je ef. Karalić.

Psovke i uvrede

Jusuf Karadavi u svojoj fetvi pozvao je sve muslimane u džihad u Siriju, a zarad rušenja režima Bašara el-Asada, a Šefik Kurdić, Safvet Halilović, Izet Terzić, Muharem Štulanović i neki drugi potpisali su peticiju u kojoj se osuđuje “vrijeđanje uleme” poput Karadavija.

– I dalje stojim na stanovištu da niko nema pravo, ma ko on bio, pozivati muslimane u bratoubilački rat i odobravati ubijanje učenjaka i civila. Jer, to je u suprotnosti s islamskim kodeksom ponašanja u ratu i hadisima koje sam u tekstu naveo – dodao je ef. Karalić.

Podsjetimo, nakon skandaloznih šikaniranja prof. Rešida Hafizovića, što je rezultiralo prijetnjom smrću putem Facebooka, i drugi učenjaci dobivali su prijetnje od vehabija, a slane su im i psovke i uvrede putem mailova, SMS poruka i telefonskih poziva.

“Preporod” nije objavio intervju s Karadavijem zbog poziva u džihad

Safvet Halilović optužio je, između ostalog, Karalića da je izmislio da je Karadavi u Bosni pozivao u džihad u Siriju.

Upravo zbog ovih optužbi ef. Karalić kaže da mu je Halilović lično pričao kako je “Preporod” tražio intervju od Karadavija i dobio, ali nikada nije objavljen.

– Nisi mi, Safvete, rekao zašto, a možda nisi ni znao. Ali mi je jedan naš istaknuti prof. dr. ispričao da ga nisu objavili zbog toga što je pun riječi mržnje i što poziva u džihad u Siriju. Ja sam to na osnovu toga rekao, Safvete, a nisam izmislio kako si ti ustvrdio – pojasnio je ef. Karalić.

(cazin.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime