Zbog oštećenja Drvenog mosta u Bosanskoj Krupi proglašeno stanje prirodne nesreće

0
3

1

Bosanska Krupa – Obilne kišne padavine u posljednjih nekoliko dana prouzrokovale su porast vodostaja na svim vodotokovima na području općine Bosanska Krupa. Rijeka Una se još uvijek nalazi u svom koritu ali probleme pričinjavaju manji vodotoci, podzemne i površinske vode koje su prouzrokovale plavljenje pojedinih dijelova općine Bosanska Krupa.

Najviše poplavljenih objekata je u Zalugu i Govedarnici gdje su poplavljene čak i kuće koje nikada prije nisu poplavljene. Problem je napravio kanal za novu kanalizacionu mrežu koji je većinu vode sa okolnih uzvišenja doveo u nizinski dio i poplavio desetak objekata u neposrednoj blizini saobraćjnice. Porast Krušnice je za posljedicu imao i izlijevanje potoka Svetinja koji se izlio na više mjesta i poplavio nekoliko objakata i poljoprivredno zemljište. Probleme pričinjava i potok Kalender koji se također izlio i ugrozio više objekata a poseban problem na ovom području su fekalne vode.

U blizini Općine, u Parku prijateljstva, danas se iza devet sati pojavio i rascjep u zemlji u koji je prema prvim nalazima propalo oko 3 kubna metra zemlje a na dnu rascjepa u zemlji vidljive su podzemne vode. Osim toga na dubini od oko dva metra pojavila se i prelomljena betonska ploča koja je očigledno napravljena ljudskom rukom ali još uvijek nije poznato šta se krije ispod ploče i da li je tu namjenski napravljena ili je dio nekog nasipa iz predhodnog perioda. Da li se radi o propadanju dijela tog tunela, običnom propadanju zemlje zbog djelovanja podzemnih voda ili nečem trećem trebalo bi se saznati u narednom periodu kada će se ovoj pojavi posvetiti više pažnje. Za sada su radnici komunalnog preduzeća preventivno ogradili znatno širi krug oko nastalog rascjepa i pratit će da li će se rascjep širiti tokom narednih dana.

Najveći problem od svega ovoga zasigurno je Drveni most koji je zbog udara jakih vodenih valova značajno oštećen. Zbog toga je Štab Civilne zaštite Bosanska Krupa danas na sjednici razmatrao i na kraju donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće.

Zbog visokog vodostaja srednji nosač čelične konstrukcije na Drvenom mostu tokom noći je znatno oštećen. Golim okom su vidljiva oštećenja koja prijete da se nosač potpuno uruši i prekine ovu komunikaciju. U slučaju urušavanja nosača i pucanja konstrukcije mosta bez napajanja vodom će ostati preko 10.000 stanovnika lijeve obale Une u Bosanskoj Krupi, u naseljima Jezerski, Mahmić Selo i Pištaline jer vodovod prolazi ispod mosta a tu su svakako i druge instalacije koje povezuju lijevu i desnu obalu rijeke Une u Bosanskoj Krupi.

Odlukom o proglašenju stanja prirodne nesreće nalaže se općinskoj službi da u skladu s već postojećim projektom rekonstrukcije i sanacije mosta pripremi predmjer i predračun, troškovnik, kako bi se što prije pristupilo proceduri izbora najpovoljnijeg ponuđača radova, zatim da se pojačaju aktivnosti na iznalaženju sredstava za pomenutu rekonstrukciju i sanaciju te da se zabrani upotreba mosta za prelazak pješaka dok se isti ne sanira.
Mada postoje jasno vidljive oznake da je most stavljen van upotrebe mnogi građani ne poštuju te oznake i na svoju odgovornost koriste most za prelazak. Ovakvo ponašanje pojedinaca može prouzrokovati nesreću pa se i ovim putem upozoravaju svi da se do daljnjeg ne koristi Drveni most.

Esad Š.

3

4

6

(reprezent.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime