Zbog neodgovorne politike zdravstvo u RS-u je na koljenima

0
4

obiljezja2509Banja Luka – Zdravstvo u RS-u je taoc jedne neodgovorne politike a rezultati te politike su vidljivi. Imamo priliku da vidimo kako je za deset godina moguće baciti zdravstveni sektor na koljena i dovesti ga pred rub opstanka. Situacija u 2016.godini gora je nego što je to prikazano stanje iz 2015. i generalno govoreći ide ka kolapsu, rekao je za TV1, zastupnik u NS RS i predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Javni dug u zdravstvenom sektoru iznosi preko milijardu konvertibilnih maraka. Zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a i predsjednik SDS-a Vukota Govedarica kaže da je raspolagao sa tim informacijama i iskoristio priliku da postavi pitanje ministru zdravlja gospodinu Bogdaniću koji je saopštio da nema precizne podatke.

“Ja sam već tada prije dvadesetak dana saopštio te podatke koji su nažalost tačni i podudaraju se sa zvaničnim podacima ministarstva zdravlja”, kaže Govedarica.

On smatra da je stanje generalno u zdravstvu Republike Srpske haotično.

“Prije deset godina zdravstvene institucije su bile u situaciji da redovno mogu da izmiruju i servisiraju svoje obaveze. Fond nije imao nikakvih gubitaka i poslovao je pozitivno ali danas poslije deset godina vidimo zaista jedno dramatično stanje. Fond koji ima preko 528 miliona KM  sa 2015.godinom neizmirenih obaveza a tu je i ostalih devet bolnica, odnosno Klinički centar i domovi zdravlja koji se također nalaze u lošoj situaciji”, rekao je Govedarica.

Dodaje da je situacija u 2016.godini gora nego što je prikazano stanje iz 2015. i generalno govoreći zdravstvo ide ka kolapsu.

“Kako i na koji način će Vlada da reaguje, tu ne mogu da budem optimista jer je upravo ova Vlada odgovorna za takvo stanje. Evidentno je da će Vlada domove zdravlja pokušati prebaciti na trezore lokalnih zajednica kako bi riješila to pitanje a to će dodatno opteretiti i napraviti probleme lokalnim zajednicama. Dakle situacija je jako dramatična i onaj ko je odgovoran za takvo stanje bojim se da nije pozvan da to pitanje rješava i definitivno ova Vlada u tome segmentu i ministar ne zaslužuju prolaznu ocijenu”, kazao je Govedarica.

Ističe da ne postoji odgovornost što je svakako jedno od bitnijih pitanja a sve dok ne postoji odgovornost imat ćemo stanje kakvo imamo.

 “Bojim se da se stanje u 2016. pogoršalo i da je lošije nego u 2015.godini. Imat ćemo priliku da dobijemo i te podatke čim se uslovi steknu a to je mart mjesec. U martu mjesecu ćemo da tražimo pregled stanja za 2016.godinu za koju smatramo da je lošija i od 2015.godine”, mišljenja je Govedarica.

Ocijenio je kako je zdravstvo taoc jedne neodgovorne politike a rezultati te politike su vidljivi. Imamo priliku da vidimo kako je za deset godina moguće baciti zdravstveni sektor na koljena i dovesti ga pred rub opstanka.

“Rješenja mogu samo biti bolna jer ako neko deset godina na neodgovoran način vodi određeni sektor onda građani moraju da budu svjesni da se čarobnim štapićem to pitanje ne može riješiti. SDS će poslije analize koju će uraditi na svojim stranačkim organima raspravljati o stanju u zdravstvu i vidjet ćemo šta bi moglo i šta bi trebalo da se radi u narednom periodu kako bi zdravstvo ozdravilo”, zaključio je Govedarica govoreći za TV1.

(Vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime