Zbog Mutabdžijinog protivljenja, učenici i studenti iz BiH ostaju bez stipendija EU

0
12

Studenti2Banja Luka – Studenti i učenici iz BiH, iako su pozvani, neće sudjelovati u najvećem evropskom programu za obrazovanje, vrijednom 14, 7 milijardi eura.

Premda su prije mjesec dana uredno pozvani da sudjeluju u najvećem europskom programu za obrazovanje, vrijednom čak 14,7 milijardi eura, učenici, studenti i profesori iz BiH ostat će uskraćeni za mogućnost da se besplatno školuju ili volontiraju u nekoj od europskih zemalja?!

Europski su parlamentarci novi program Europske unije za obrazovanje, obuku i podršku mladima Erasmus + usvojili na sjednici koja je održana 19. studenog u Strasbourgu, a za njegovu je implementaciju izdvojeno uvjerljivo najviše novca do sada, prenosi Slobodna Bosna.

Predviđeno je, naime, da novim programom EU više od četiri milijuna mladih u Europi u narednih sedam godina (od 2014. do 2020.) kroz učenje, usavršavanje, rad i volonterski angažman u inozemstvu dobije prilike za stjecanje znanja i vještina.

„Drago mi je da je Europski parlament prihvatio program Erasmus + i ponosna sam što smo mogli osigurati 40 posto veći proračun u odnosu na proračun naših sadašnjih programa. To pokazuje predanost EU obrazovanju i osposobljavanju. Program Erasmus + će pridonijeti borbi protiv nezaposlenosti”, izjavila je poslije zasjedanja parlamentaraca Androulla Vassilioua.

Kako je navedeno, proračun od 14,7 milijardi eura bit će utrošen za stipendiranje dva milijuna studenata, 650.000 učenika u programu strukovnog osposobljavanja, dok će pola milijuna mladih ljudi dobiti sredstva za volontiranje u drugim državama. Program će obuhvatiti i pomoć za nastavnike, profesore i naučnike.

Iako je šef Misije BiH pri Europskoj uniji veleposlanik Igor Davidović odmah poslao obavijest da je i naša država pozvana da sudjeluju u programu Erasmus +, sudeći prema odgovoru koji je dobio iz Ministarstva civilnih poslova, bh. studentima i učenicima uopće nije potrebna milijunska pomoć. U dopisu koji je veleposlaniku Davidoviću poslao ministar Sredoje Nović navedeno je kako BiH neće sudjelovati u najvećem programu Europske unije za obrazovanje, podršku i obuku mladih ljudi, jer nisu prikupljene suglasnosti na svim razinama vlasti!

Kako se neslužbeno saznaje, Ministarstvo za civilne poslove BiH je od apliciranja za sredstva namijenjena studentima i srednjoškolcima odustalo zbog protivljenja ministra prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Gorana Mutabdžije.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime