Zbog lažnih adresa troškovi prijevoza porasli za dva miliona KM!

0
9

vozni-park-bihSarajevo – Za odlaske i dolaske na posao prošle godine su uposlenici u državnim institucijama potrošili su 27.939.868 maraka, odnosno za oko dva miliona maraka više nego 2011., podaci su iz revizorskog izvještaja o izvršenju budžeta za 2012. godinu.

Uvesti reda

Kako je za “Avaz” potvrdio Milenko Šego, glavni revizor Ureda za reviziju institucija BiH, porast ovih troškova je enorman i stoga su institucijama preporučene određene mjere.

– U ovu oblast pod hitno treba uvesti reda, prvenstveno pojačati interne kontrole da bi se ustanovilo koliko je ova potrošnja transparentna – kaže Šego.

Pretpostavlja se, naime, da je do drastičnog povećanja troškova prijevoza došlo zbog sve češće prijave fiktivnih adresa, na osnovu čega su službenici nezakonito uzimali i po više stotina maraka. Za sada je Zajednička služba Parlamenta BiH pokrenula akciju koja će dovesti do ušteda po ovom osnovu, odnosno utvrditi koliko zaposlenika prijavljuje lažne adrese stanovanja kako bi dobili što višu naknadu za prijevoz.

Prema riječima Ferida Buljubašića (SDP), sekretara Zajedničke službe PSBiH, okončana je provjera adresa uposlenika PS-a u Sarajevu.

– Jednom broju službenika već je ukinuta naknada od 53 KM mjesečno koju su dobivali za usluge prijevoza, jer je utvrđeno da nemaju stanove koji su udaljeni više od dva kilometra, kako su naveli u zahtjevima, što je i uslov za ostvarivanje ovog prava, te smo im odmah ukinuli te naknade – kaže Buljubašić.

Epidemiološke razmjere

On dodaje da će se za ostale službenike koji su u nedavno revidiranim zahtjevima ostali pri tvrdnjama da žive van Sarajeva, iako se pretpostavlja da to nije tačno, obaviti policijske provjere.

– Ovo je jedini način da spriječimo “epidemiološke razmjere” prijavljivanja lažnih adresa, jer, primjerice, ako jedan uposlenik prima po 300 KM mjesečno po osnovu lažne prijave u Fojnici, a živi u Sarajevu, onda kada drugi vide da to nesmetano prolazi, povedu se njegovim primjerom i mi to želimo spriječiti – kaže Buljubašić.

Znatne uštede

167 – broj zaposlenika za koje se obavljaju provjere u Parlamentu BiH

oko 170.000 KM – samo u ovoj instituciji izdvajano do sada iz budžeta za prijevoz

između 40.000 i 60.000 KM može se uštedjeti godišnje u budžetu utvrđivanjem pravih adresa stanovanja

(avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime