Zbog BiH i Kosova podnesen prijedlog “Rezolucije o prekidu pregovora Srbije o članstvu u EU”

0
28

Marine Le Pen, France's National Front leader, speaks during a news conference the day after the first round of local elections at the party headquarters in NanterreSrbija, Kosovo, BiH  ̶  Poslanici Nacionalnog fronta Marin Le Pen podnijeli su prijedlog rezolucije o prekidu pregovora Srbije o članstvu u EU, saznaje “Danas” u krugovima u Briselu.

To su uradili preko svoje novoosnovane Poslaničke grupe u Evropskog parlamentu, jer su, kako ističu izvori “Danasa”, zabrinuti da Srbija “ne prođe loše kao Francuska”.

Potpisnici ovog dokumenta, u koji je “Danas” imao uvid, jesu poslanici Stiv Brioa, Dominik Bild, Sofi Montel, Mirej D’Ornano, Emerik Šoprad.

U tekstu se, između ostalog, ocjenjuje da se kasni kada je riječ o napretku u pregovaračkim poglavljima, “imajući u vidu duboka neslaganja između EU i Srbije u vezi sa statusom Kosova, u vezi s usklađivanjem sa odredbama koje se tiču ljudskih prava, kao i u vezi s diplomatskim i geopolitičkim odnosa sa Rusijom”…

Istovremeno, konstatuje se da će pridruživanje Srbije Evropskoj uniji “ugroziti odnose između država koje su nekada bile dio Jugoslavije i Rusije”, te se poziva da “pregovori o pristupanju Srbije EU budu bez odlaganja zaustavljeni”, a predsjedniku EP Martinu Šulcu se nalaže da proslijedi dokument Evropskoj komisiji, Evropskom savjetu i državama članicama.

Kako “Danas” saznaje, sa sadržajem teksta “upoznati su srpski ministri i poslanici”.

Nemanja Todorović Štiplija, glavni odgovorni urednik portala European Western Balkans, kaže za”Danas” da su se formiranjem novog poslaničkog klupa pod nazivom Evropa nacija i sloboda stvorili uslovi za veće institucionalno djelovanje desnice u Evropskom parlamentu.

“Oni sada mnogo lakše mogu delovati kroz sistem, odbore parlamenta i ostala tela. Kao i u domaćim parlamentima, tu je i veća minutaža koja se u EP izuzetno strogo poštuje. Klub sada ima i veću mogućnost predlaganja rezolucija i ostalih sličnih akata koje parlament može razmatrati što na radnim telima, što na samoj plenarnoj sednici. Poslanik Šoprad je veoma aktivan. Između ostalog, 30. juna će u EP organizovati okrugli sto ‘Srbija, između Sjedinjenih Država, Evropske unije i Rusije’. Šoprad je jedini autor predloga rezolucije o Srebrenici, iako su domaći mediji preneli da se radi o jednoj lokalnoj partiji iz Novog Sada”, navodi Štiplja.

Štiplija objašnjava da je snaga krajnje desnice u EP zaista beznačajna.

“Domaća javnost često poistovećuje krajnju desnicu i evroskeptike. U samom EP, koji broji 751 poslanika, postoje dva poslanička kluba – evroskeptični klub Evropa slobode i direktne demokratije Najdžela Faraža sa 45 poslanika i novoosnovani desničarski klub Evropa nacija i sloboda Marin le Pen sa oko 36 poslanika, čiji broj nije konačan. Ove dvije grupacije su izuzetno oštro suprotstavljene i njihovo zajedničko djelovanje je prosto rečeno nemoguće. Vladajući klubovi u EP, klub Evropske narodne partije, klub Naprednog saveza socijalista i demokrata, zajedno sa klubom Saveza liberala i demokrata za Evropu ima apsolutnu većinu od 481 poslanika”, ukazuje on.

(6yka)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime