Zbog afere “Respiratori” podignuta optužnica protiv Novalića, Solaka, Hodžića, ali i Jelke Milićević

0
3
Optuženima Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžić, kao i pravnoj osobi “F. H. Srebrena malina” d.o.o. Srebrenica stavlja se na teret da su počinili kaznena djela:

– Udruživanje radi činjena kaznenih djela iz članka 249. KZBiH, a u vezi s kaznenim djelima:

– Zlouptreba položaja ili ovlasti iz članka 383. KZ FBiH
– Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz članka 219. KZBiH
– Pranje novca iz članka 209. KZBiH
– Krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava iz članka 261. KZ FBiH
– Krivotvorenje službene isprave iz članka 389. KZ FBiH
– Povreda obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijiskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje iz članka. 262. KZ RS

Optuženoj Jelki Milićević se stavlja na teret da je počinila kazneno djelo nesavjesnog rada u službi iz članka 387. KZ FBiH.

Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi s nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000,00 KM te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000,00 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Optuženom Fadilu Novaliću se stavlja na teret da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.

U tom su se planu u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi pridružili Fahrudin SolakFikret Hodžić i pravna osoba “F. H. Srebrena malina” d.o.o. Srebrenica. Ova udružena skupina potom je nabavila 100 komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti Covid-19, usljed čega je po budžet Federacije BiH nastupila imovinska šteta i omogućeno sticanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podijeljena između pripadnika udružene skupine.

Optužena Jelka Milićević tereti se da je počinila kazneno djelo nesavjesnog rada u službi jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice.

Istraga protiv osumnjičenog Aleksandara Zolaka nastavlja se u odvojenom predmetu, jer je istraga proširena u odnosu na postojanje osnova sumnje da je i Agencija za lijekove i medicinska sredstva i u drugim slučajevima donosila nezakonite odluke.

Tužilaštvo BiH istovremeno obavještava javnost da se nastavlja istraga protiv više drugih osoba u odnosu na kazneno djelo pomoći počinitelju poslije učinjenog kaznenog djela, a u odnosu na postupak nabavke i raspodjele respiratora koji su predmet ove optužnice.

Klix.ba je još u maju objavio dio iz istrage tužilaštva u ovom predmetu gdje su navedeni detalji iz optužnice.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime