ZBIJEG – dokumentarni film FTV-a

0
13

VIDEO / ZBIJEG – dokumentarni film FTV-a

Vlasenica – Dokumentrani film Zbijeg snimljen je prema knjizi Hasana Nuhanovića u kojoj on opisuje borbu svoje porodice za goli opstanak, od momenta kada su napustili Vlasenicu u proljeće 1992. godine, pa do kobnog jula 1995. kada je više hiljada muškaraca, djece i žena istjerano iz UN-ove baze u Potočarima i de facto „predato“ Ratku Mladiću u ruke.

Ovo je potresna priča o tome šta se sve dešavalo u skoro četiri godine izbjegličkog života jedne porodice. Gdje su mogli tražiti spas, u bosanskim šumama, opkoljenoj srebreničkoj enklavi?! Kao da se u šumi ili opkoljenom gradu možeš sakriti od rata?! „On te zajedno sa strahom stigne u sekundi.

Prolazi kroz zidove, ide preko planina, rijeka. Ulazi u ljudski um, u ljudska srca, u ljudske duše. Smjesti se tu i neće da ode“, napisao je Hasan Nuhanović koji je preživio genocid u Srebnici u kojoj su ubijeni njegov otac Ibro, majka Nasiha i brat Muhamed-Braco. Svi civili.

Potresna priča Hasana Nuhanovića je ujedno i priča desetina hiljada izbjeglica iz istočne Bosne koje su četiri godine živjele izolovane od ostatka svijeta u demilitariziranoj enklavi pod zaštitom UN-a. Dokumentrani film Zbijeg sniman je godinu dana, a realizirali su ga: autorica Alema Kazazić, reditelj Himzo Mihaljević, snimatelji Hakija Hadžalić i Igor Ciković, tonski snimatelji Boris Kragulj i Nedim Muminović, rasvjetljivači Elveden Hamzić i Dževad Šanjta, montažer Dževad Skenderović.

(istocnakapijabosne.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime