Završne riječi u slučaju krvoloka Karađića od 29. septembra do 2. oktobra

0
14

Karadzic_Den_HaagSrebrenica, Holandija – Sudsko vijeće Međunarodnog tribunala za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, pod predsjedavanjem O-Gon Kwona, odlučilo je da završne riječi na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću budu iznijete od 29. septembra do 2. oktobra, saopćio je danas taj sud.

Svaka od strana u postupku – i tužilaštvo, i optuženi – imat će po 10 sati na raspolaganju da iznesu svoje završne riječi, kao i po sat i po vremena za iznošenje opovrgavajućih argumenta ili replika, navodi se u saopćenju koje je Haški tribunal danas objavio.

Sudsko vijeće može da postavi pitanja svakoj od strana u bilo kom trenutku tokom iznošenja završnih riječi, kao i nakon što strane završe s izlaganjem, dodaje se u saopćnju.

U obrazloženju sudske odluke se navodi da je Karadžić 28. marta sudskom vijeću dostavio podnesak u kojem zahtijeva da mu se na raspolaganje stavi 17 sati za izlaganje završne riječi, uz napomenu da mu je toliko vremena preostalo za iznošenje odbrane.

U današnjem saopćenju se objašnjava da vrijeme koje je optuženom preostalo za iznošenje odbrane nema uticaja na količinu vremena koju bi trebalo da zahtijeva za iznošenje završne riječi.

I haško tužilaštvo je 28. marta, istog dana kada i Karadžić, sudskom vijeću Tribunala dostavilo podnesak u kojem zahtijeva devet sati za izlaganje svoje završne riječi, kao i dodatnih 90 minuta za opovrgavajuće argumente, navodi se u saopćenju.

Haški tribunal je 21. marta saopćio da strane u postupku treba da predaju završni podnesak najkasnije 29. augusta, a da se do kraja marta izjasne o tome koliko će im vremena trebati za iznošenje završnih riječi.

Karadžić je pred Tribunalom optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u Bosni i Hercegovini, prenosi Tanjug.

Uhapšen je 21. jula 2008. godine, a prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje mu je počelo 26. oktobra 2009. godine.

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime