Završne riječi odbrane u predmetu Haris Čaušević i drugi

0
4

131213021Bugojno – Iznošenje završnih riječi odbrane pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH u predmetu Haris Čaušević i drugi zakazano je za danas, s početkom u 9 sati, u sudnici 3, saopćeno je iz Suda BiH.

Sud Bosne i Hercegovine je 22. decembra 2010. godine potvrdio optužnicu u predmetu Haris Čaušević i drugi, kojom se optuženi Haris Čaušević i Naser Palislamović terete za krivično djelo terorizam.

Podnesena optužnica je tokom glavnog pretresa izmijenjena pismenim podneskom Tužilaštva BiH od 24. septembra 2012. godine, i to u činjeničnom dijelu, dok je pravna kvalifikacija krivičnog djela koje se optuženima stavlja na teret ostala ista.

U izmijenjenoj optužnici se navodi da su se optuženi Haris Čaušević i Naser Palislamović u više navrata tokom 2010. godine sastajali u Bugojnu i dogovorili da 27. juna 2010. godine u ranim jutarnjim satima počine teroristički čin postavljanjem pripremljene improvizirane eksplozivne naprave na stražnji zid zgrade Policijske uprave Bugojno (PU Bugojno) i njenim aktiviranjem – pripaljivanjem upaljačem sporogorećeg štapina izazovu eksploziju.

Eksplozija se i desila 27. juna 2010. godine na zgradi Policijske uprave Bugojno, od koje je jedan policijski službenik smrtno stradao, jedan zadobio teške povrede opasne po život, a nekoliko njih lakše povrede.

Pored toga, optužnicom se navodi da je ovim činom pričinjena velika materijalna šteta i to na objektu – zgradi Policijske uprave Bugojno, te na okolnim stambenim zgradama, poslovnim objektima i velikom broju vozila.

U optužnici se dalje navodi da su optuženi počinjenjem ovakvog čina za cilj imali prisiljavanje organa vlasti Bosne i Hercegovine da nešto izvrše, kao i ozbiljno zastrašivanje stanovništva i ozbiljnu destabilizaciju osnovnih političkih, ustavnih i društvenih struktura Bosne i Hercegovine.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime