Završeno 24. Međunarodno takmičenje učača Kur’ana u Zagrebu

0
10

Velikim mevludom kojeg su izveli učesnici takmičenja učača Kur’ana i svečanosti proglašenja pobjednika upriličenoj nakon akšam namaza, u subotu 30.9., završilo je 24. Međunarodno takmičenje učača Kur’ana. Veliki broj vjernika pohodio je Islamski centar Zagreb, posebno u subotu zadnjeg dana takmičenja, u želji da napune svoje duše i srca slušajući najbolje učače Kur’ana. Došli su iz cijele Hrvatske, a Zagreb nije bio daleko ni vjernicima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Austrije, Njemačke, Belgije i drugih zemalja.

U dva dana, koliko je takmičenje trajalo, komisija u sastavu: predsjednik komisije kr. hfz. Aziz ef. Alili, kr. hfz. Bajram Ajeti (Makedonija), kr. hfz. Fadil Bektaš (BiH), kr. hfz. Malallah Al-Jaber (Katar), kr. hfz. Ali Mohammed Otuif (Kraljevina Saudijska Arabija) i kr. hfz. Fared Oyaleez (Francuska) imala je vrlo težak zadatak – preslušati i ocijeniti 58 takmičara. Dvodnevni seminar koji je prethodio takmičenju je svakako bio od pomoći, a na svečanosti proglašenja pobjednika predsjednik komisije, glavni imam MIZ Zagreb, kr. hfz. mr. sc. Aziz ef. Alili istaknuo je da je konkurencija svake godine sve jača pa su razlike između takmičara iznimno male što predstavlja veliki i zahtjevan posao za samu komisiju. Koliko su male razlike ponajbolje govore ocjene takmičara, pa tako u kategoriji hifza cijelog Kur’ana, razlika između prvoplasiranog i drugoplasiranog je manja od jednog boda – svega 0,75, a slično je i s takmičarima u drugim kategorijama. Na ovogodišnjem takmičenju ostvareni su rezultati kako slijedi:

Kategorija hifza cijelog Kur’ana

1. Abdullah Salah Alsaedi (Kraljevina Saudijska Arabija),

2. Mohamed Abdi (Švedska),

3. Bader Al Ali (Kuvajt)

Hifz 15 džuzeva

1. Faruk Šahin (Kalbe y. dernegi, Istanbul)

2. Amela Aličković (Srbija)

3. Abdurrahman Tabaković (BiH)

Hifz 5 džuzeva

1. Muharrem Šahin (Turska)

2. Merdija Nurković (Srbija)

3. Ibrahim Ramizi (Makedonija)

Tilavet

1. Eljesa Asani (Makedonija)

2. Ilias Es Saket (Italija)

3. Abderrahmane Toukane (Francuska)

Nagrade pobjednicima su dodijelili muftija dr. Aziz ef. Hasanović, dr. Ibrahim Seid Ed-Devseri , vjerski ataše ambasade Kraljevine Saudijske Arabije g. Abdulmedžid b. Gajs, izaslanik ministra vakufa i islamskih pitanja Države Katar g. Gajsa b. Mubareka Al Kuvarija šejh Malallah Al-Jaber, predsjednik IOM-a Zagreb dr. Gzim Redžepi te Khaled Yassin, koordinator takmičenja.

Na kraju programa prisutnima se obratio i muftija dr. Aziz ef. Hasanović koji se zahvalio svima na dolasku, a posebno organizatorima ovog takmičenja Ministarstvu vakufa i islamskih pitanja Države Katar, te Ministarstvu vakufa i islamskih pitanja Kraljevine Saudijske Arabije, Svjetskoj organizaciji za hifz kao i Medžlisu Islamske zajednice Zagreb. Također, zahvalu je uputio i ocjenjivačkoj komisiji koja je uradila najteži dio posla na najbolji mogući način. Istaknuo je značaj takmičenja učača Kur’ana koje se u Zagrebu održava još od otvaranja Islamskog centra Zagreb, a u zadnje dvije godine organizira se na svjetskoj razini. Od ove godine, takmičenje je dio svjetskog kataloga takmičenja učača Kur’ana što je zasluga svih koji su proteklih godina do dan danas uložili trud i napor kako bi se do toga došlo. Naglasio je da su ovakve manifestacije najbolji odgovor svima koji osporavaju miroljubivost islama jer one promiču vrijednosti koje su zajedničke cijelom čovječanstvu poput mira, ljubavi i zajedništva.

islamska-zajednica.hrBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime