Završeni XIV dani Hasana Kaimije

0
0

dhk end 160

Tuzla – Četrnaestu vjersko-kulturnu manifestaciju „Dani Hasana Kaimije“ u petak (03.06) je u Zvorniku otvorio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Ašere je proučio glavni zvornički imam Haris-ef. Mustajbašić, a obratili su se i predsjednik Medžlisa Zvornik Mustafa Muharemović, predsjednik Skupštine Grada Zvornika Mersed Mehmedović, zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović i potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić.

Profesorici Melihi Terzić je povelju za životno djelo „Hasan Kaimija“ u 2016. godini uručio muftija Fazlović.

Terzić se zahvalila Organizacionom odboru, te istakla značaj ove nagrade i manifestacije:

„Ovaj poseban ramazanski dar u Zvorniku ozario je moj život. Hasan Kaimija je dao jedan poseban doprinos svojim divanima, ali ne samo divanima na turskom jeziku, koji su, hvala Bogu, prevedeni, nego i u prosvjetiteljskom radu. I na ovoj svečanosti je spomenuto kakva je to ličnost bila, pa kad se sve to uzme u obzir onda se može znati i šta znači nekome ko će je dobiti u ruke, nagrada koja nosi to ime. Važno je da baš u Zvorniku ovo bude jedan dan doticanja nove snage, da bude dan u kojem ćemo mi podijeliti radost sa Zvornikom, u kome ćemo biti sa Zvorničnima, i bit ćemo sa Hasanom Kaimijom na onaj način na koji je on ostao da živi s nama.“

Potpredsjednik organizacionog odbora Mustafa-ef. Muharemović uručio je prof. Terzić lijepu hediju, vrijedno umjetničko djelo. U ovom svečanom programu učestvovao je i Hor Medžlisa Zvornik.

Nakon svečanog otvorenja „Dana Hasana Kaimije i uručenja Povelje, održana je promocija knjige „Tradicija Bosne i Hercegovine – zanati“, autora Mehmeda Pargana. O ovom djelu, važnom za našu kulturu i tradiciju, govorili su Mustafa Muharemović, dr. Izet Šabotić i autor.

Šehidska dova pored turbeta u Mahmutovićima jedan je od događaja manifestacije Dani Hasana Kaimije 2016. Imami Zvorničkog medžlisa su u subotu 5.6. ove godine proučili hatmu šehidima, a predavanje je održao Idriz-ef. Memić, profesor u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Članice udruženja „Ljubitelji prirode“ iz Sarajeva uručile su hediju jednoj šehidskoj porodici, a njihova najstarija članica Nimeta Jahić (93) obratila se i zahvalila domaćinima.

Predstavljena je i knjiga „Neka moja sjećanja“, autobiografsko kazivanje jednog od članova organizacije Mladi muslimani Sulejmana Čamdžića. O knjizi su govorili dipl. ing. Dževad Jogunčić, predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju i član Savjeta za nacionalne manjine Hrvatske, kao urednik knjige, te Eldin Karić i dr. Izet Šabotić.

Četrnaesti Dani Hasana Kaimije završeni su centralnim vjerskim skupom u džamiji Kula Grad.

Imami Medžlisa Zvornik su proučili mevlud, a održan je i zikr koji je predvodio šejh Nijaz Džindo. Prigodno predramazansko predavanje je održao dr. Sead-ef. Seljubac, a organizirana je i posjeta turbetu Hasana Kaimije.

dhk mevlud 160

(www.muftijstvotz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime