Završen UNDP projekat za Općinu Goražde u vrijednosti 500.000,00 KM

0
0

Goražde – Povodom završetka radova u okviru projekta „Saniranje klizišta u naselju Grabovik“, mjesna zajednica Goražde I i mjesna zajednica Goražde II jučer je organizovana svečanost zvaničnog završetka radova.

Riječ je o projektu koji je realizovan na bazi višegodišnje saradnje između Općine Goražde i UNDP-a u okviru kojeg je urađeno ukorićavanje Podhranjenskog potoka sa lijeve i desne strane u dužini od oko 300 metara, a također su urađene i drenaže niz padinu.

Vrijednost projekta je 500.000,00 KM, od čega će Općina Goražde isti finansirati sa 10 posto od ukupne vrijednosti samog Projekta.

Povodom završetka radova na pomenutom Projektu, današnjoj svečanosti prisustvovao je načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović sa saradnicima koji je tom prilikom u izjavi za medije istakao: ”Ovo je jedan od velikih projekata koji smo aplicirali prema UNDP-u i projekat je prošao. Mi sufinansiramo sa negdje oko 10% zajedno sa Vladom BPK. Projekat je vrijedan oko 500.000,00 KM. Radove je izvela firma iz Goražda, a UNDP je raspisivao tender, mi smo samo bili servis u ovom Projektu. Ovim Projektom riješili smo najmanje tri problema, a to je klizište u naselju Grabovik, ukoritili smo Podhranjenski potok na najsavremeniji način i treće dobili smo i taj urbani dio u ovom dijelu grada, gdje će biti park i još neki sadržaji. Želimo da uradimo još dvije faze prema gradu i prema Industrijskoj zoni ‘Pobjeda’ i to ćemo uraditi sa projektom Svjetske banke koji je prošao. Hidroelektrana Višegrad ima obaveze prema ovom Projektu po potpisu iz 1991. godine prema kojem su i oni obavezni da i oni dio ovog Projekta prihvate u šta i ne sumnjam, jer će vrlo brzo biti pregovori.”

Obzirom da je projekat pomogla i Vlada BPK obilježavanju završetka radova prisustvovao je i premijer Vlade BPK-a Emir Oković: ”Što se tiče Vlade BPK radi se o realizaciji jednog Programa koji smo mi razvili kroz Budžet Vlade, a to je sufinansiranje projekata lokalnih zajednica. Ovo je jedan od projekata koji smo mi prepoznali kao značajan za ovu lokalnu zajednicu. Vlada je finansijski podržala onaj dio koji je Općina morala sufinansirati u odnosu na UNDP i mislim da je ovo sasvim opravdalo način. Konkretno, kada govorimo o ovom lokalitetu Podhranjenkog potoka mogu reći da je ovo dobra stvar prije svega što smo značajno sanirali jedno od većih klizišta u ovoj lokalnoj zajednici i Kantonu. Uz Podhranjenski potok veže se i projekat koji smo započeli sa Fondom za zašitu okoliša, a to je završna faza prečistača otpadnih voda, tako da očekujemo u narednoj godini da ćemo zaokružiti tu priču. Uz ove projekte koje ima ova lokalna zajednica, a to su preostale faze za rješavanje pitanja Podhranjenskog potoka. Vlada Kantona će stajati i dalje na usluzi građanima i lokalnoj zajednici u kapacitetu koliko budemo mogli. Nastavit ćemo da podržavamo ovu priču koja je jedna od kapitalnih za ovu lokalnu zajednicu, a zasigurno i za Kanton uopšte.”

Pomenuto klizište u naselju Grabovik registrovano je u ranijem periodu, tačnije 2010. godine i nastalo je od posljedica uticaja povratnog talasa rijeke Drine u vrijeme decembarskih poplava. Do njegovog ponovnog aktiviranja došlo je 2012. godine prilikom snježnih padavina, a posebno u mjesecu maju 2014. godine, kada se aktiviranjem ovog klizišta urušio most na Podhranjenskom potoku što je dovelo do prekida pristupnog puta za kuće koje se nalaze na desnoj obali potoka.

Kroz škarpu ovog klizišta prolazi glavni vodovod za naselje Grabovik, a samo klizište prijeti i presijecanju Podhranjenskog potoka koje bi izazvalo velike posljedice uzvodno i nizvodno na objekte oko Podhranjenskog potoka, stoga je nastojanje općinskog rukovodstva da riješi ovaj problem opravdano.

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime