Završen projekt Edukacija poslovne vještine

0
2

Sokolac – Dana 29.01.2016. godine sa početkom u 11 h u sali Skupštine opštine Sokolac održana je edukacija „Poslovne vještine“ koja je podržana kroz USAID-ov projekat PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) koji implementira CRS (Catholic Relief Services) u partnerstvu sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

U uvodnom dijelu obratila nam se Borjanka Krsmanović, sekretar Skupštine opštine Sokolac, te istakla značaj cjeloživotnog učenja, ulaganja u vlastito znanje i iskustvo i kontinuirano prilagođavanje zahtjevima tržišta rada. Navela je značaj uspostavljanja novih kontakata između mladih Sokoca i grada Sarajeva radi razmjene iskustava i poslovne saradnje.

Edukaciji je pristvovalo 26 učesnika iako je bilo planirano svega 15, međutim zbog velikog interesovanja broj je povećan.

Projekat je omogućio povezivanje mladih iz opština Sokolac, Stari grad, Centar Sarajevo i Novo Sarajevo, jer nam je ovom prilikom u posjeti bila grupa mladih iz navedenih opština.

Edukacija je obuhvatala tehnike pisanja CV-a, motivacionog pisma, vježbu razgovor za posao te otvaranje dijaloga o različitostima, izgradnji pomirenja i povjerenja kroz pozitivne primjere uspješnih kompanija sastavljenih od „mješovite radne grupe„. Učesnici su iznijeli stavove o potrebi za „približavanjem“ i složili se da potencijal leži u različitostima.

Trener edukacije bila je Irma Efendić, certifikovana iz oblasti poslovne vještine i iza sebe ima niz uspješno realizovanih projekata. Irma je takođe i poslodavac, nedavno je kroz ovakvu vrstu projekta zaposlila tri lica, tako da je iz svog ugla učesnicima prenjela primjere dobre prakse.

Tokom prvog bloka , kroz interaktivni rad analizirani su elementi za pisanje kvalitetnog CV-a i optimalne forme motivacionog pisma.Takođe, učesnici su dobili korisne savjete za ulazak u poslovni svijet i za relevantne načine komuniciranja.

Drugi blok je uključivao praktičnu vježbu Razgovor za posao kreativno zamišljenu i realizovanu na način simuliranja Javnog poziva za administrativnog asistenta za čije potrebe je iz grupe odabrano pet učesnika za formiranje komisije za odabir kandidata, dok su ostali učesnici aplicirali po pozivu, a nakon toga i pristupili usmenom razgovoru. Slušajući ostale kandidate, a i na vlastitom iskustvu, učesnici su usvojili kvalitetne smjernice za pripremu prilikom sledećeg intervjua za posao. Rezultati izlaznog testa pokazali su da su učesnici uspješno savladali tehnike poslovnih vještina. Polaznici edukacije izrazili su oduševljenje i zadovoljstvo što su dobili priliku za usvajanje novih znanja i vještina iz oblasti neformalnog obrazovanja i pokazali interesovanje za ponovno učešće u sličnim aktivnostima.

(mreza-mira.net)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime