Završen projekat edukacije članova džematskih odbora Muftiluka zeničkog

0
4

Zenica – U utorak 20. i srijedu 21. oktobra 2015. godine, seminarima u Tešnju i Zenici završen je projekat edukacije članova džematskih odbora na području Muftiluka zeničkog.

Nakon seminara koji su u aprilu, maju i junu mjesecu realizirani u Zavidovićima, Tesliću i Žepču, te seminara u Doboju i Maglaju koji su realizirani u septembru, i seminari u Tešnju i Zenici organizirani su na osnovu Odluke Savjeta Muftiluka da se 2015. godina proglasi godinom educiranja članova džematskih odbora na području Muftiluka zeničkog.

U okviru ove aktivnosti članovi džematskih odbora educirani su o različitim temama koje su prezentirali glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog.

O historijatu Islamske zajednice i jedinstvenoj članarini govorili su glavni imami Medžlisa IZ Zavidovići i Zenica Sulejman ef. Efendić i mr. Jakub ef. Salkica. Organizacionu šemu Islamske zajednice predstavio je glavni imam Medžlisa IZ Teslić Džafer ef. Gračić. Temu ”Vakufi i vakufska imovina” predstavio je glavni imam MIZ Žepče Izet ef. Efendić, a o položaju IZ i muslimana na području RS govorio je mr. Bajro ef. Džafić, glavni imam Medžlisa IZ Doboj.

Nakon izloženih tema, članovima džematskih odbora obratio se muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

U svom obraćanju muftija je, između ostaloga, zahvalio članovima džematskih odbora na prisustvu seminaru i hizmetu koji čine muslimanima i Islamskoj zajednici. Također, muftija je istakao, da je nakon  pokornosti Allahu, dž. š., i slijeđenja Poslanika Muhammeda, a. s., riječju i djelom, važno poštovati i uvažavati odluke koje donose organi Islamske zajednice od džematskih odbora do najviših organa, te da je primarna zadaća članova džematskih odbora, prije svih imama, izgradnja jedinstva i međusobnog povjerenja u džematima.

Muftija je istakao da se naše djelovanje temelji na Kur’anu, Sunnetu, tradiciji i Ustavu Islamske zajednice, a odvija se kroz edukaciju, komunikaciju i administraciju.

Također, muftija je naglasio važnost principa povjerenja, poštovanja, dijaloga i kompromisa.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime