Zavidovići: Prezentacija pet programa poticaja zapošljavanja

0
7

Zavidovići: Prezentacija pet programa poticaja zapošljavanja

Zavidovići – Kantonalna služba za zapošljavanje ZDK predstavila je članicama Saveza udruženja poslodavaca Ze- do kantona pet programa poticajnih mjera zaopošljavanja i samozapošljavanja, koje je nedavno objavio Federalni zavod za zapošljavanje.

Poslodavci pozdravljaju ovakvu praksu rada Službe za zapošljavanje, pri čemu se očekuje da će više novca za ovakve programe smanjiti izraženu nezaposlenost i u ovom dijelu Federacije BiH.

Danas će, sa početkom u 11 sati, u Sali Općinskog vijeća u Zavidovićima, biti održana pomenuta prezentacija.

Od pet aktualnih različitih programa zapošljavanja i samozapošljavanja direktor kantonalne Službe za zapošljavanje Marinko Kelavić, kao najinteresantniji, jer je najobimniji, izdvaja onaj od Federalne vlade koji ZDK donosi veoma izdašnih blizu 9 i po miliona maraka.

U tu svrhu je i današnji radni sastanak sa poslodavcima ovog dijela BiH, jer ovim sredstvima će se putem Službe plaćati doprinosi zaposlenika, minimalna plaća, i to godinu dana s tim da poslodavac iduću godinu mora zadržati uposlene za istim primanjima. Zadnji zvanični podaci govore o blizu 70 hiljada nezaposlenih u ovom kantonu.

raspored-poticaji-zdk

Potrebe za zapošljavanje su velike i od poslodavaca i nezaposlenih osoba, ističe Sehadet Hadžić iz kantonalne Služba za zapošljavanje. Ključni kriterij za apliciranje je da je osoba na bioru duže od 30 dana od dana objave ovih javnih poziva, a ovisno od programa šanse imaju svi, od neobrazovanih do onih sa fakultetskom diplomom.

Nakon ove, prezentacije svih pet programa zapošljavanja i samozapošljavanja biće organizovane u svih 12 općina ZDK.

(Bhindex.info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime