Zavidovići dobili stručnjaka za rad s mladima

0
2

Zavidovići dobili stručnjaka za rad s mladima

Zavidovići – Od augusta do decembra 2015. godine Institut za razvoj mladih KULT je organizirao Obuku za stručne saradnike/ce za rad s mladima u kojoj je učestvovao i Dino Sinanović kao predstavnik Ambasade lokalne demokratije Zavidovići i uspješno je završio obuku. Na obuci je učestvovalo 26 mladih osoba iz cijele Bosne i Hercegovine, a sam cilj obuke jeste stvaranje stručnog kadra koji će raditi sa zapostavljenom populacijom mladih, jer mladima društvo ne posvećuje dovoljno pažnje.

Učesnici su prošli pet modula obuke sa različitim tematskim cjelinama ( Rad s mladima, Rad s mladima i komuniciranje, Organizacijske vještine i socijalne kompetencije, Organizacijske vještine i rad s mladima, Omladinsko poduzetništvo i Zaštita djece i omladine u omladinskom radu) te uz teorijske i praktične primjere učili o alatima i mehanizmima, te zakonskim okvirima u radu s mladima.

Nakon završenih svih pet modula obuke, učesnici su pristupili finalnoj provjeri znanja a obuku je uspješno završilo 17 polaznika. Certifikate o uspješno završenoj obuci dodijelio je Jasmin Bešić, izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT, te je čestitao omladinskim radnicima i radnicima i pohvalio sve polaznike Obuke. “Nadam se da će Vam znanje i vještine koje ste ovdje stekli itekako koristiti u Vašem budućem radu. Zadovoljstvo je vidjeti motivirane mlade koji konstantnim radom na vlastitom usavršavanju nastoje doprinijeti razvoju svoje organizacije” – dodao je Bešić.

Stručni saradnik za rad s mladima predstavlja osobu koja pomaže mladima u procesu njihovog razvoja. Na inicijativu Instituta za razvoj mladih KULT zanimanje stručnog saradnika/ce za rad s mladima je uvršteno u klasifikaciju zanimanja Agencije za statistiku BiH, pod broje 3412.

Osnovne karakteristike rada s mladima su: promocija jednakosti i različitosti, profesionalni odnos između stručnog saradnika/ca i mladih, stvaranje jednakih prilika za sve mlade, učešće mladih u aktivnostima koje se baziraju na volontiranju i aktivizmu, tretiranje mladih kao partnera, pružanje podrške mladima da razviju vlastiti sistem vrijednosti i principa, ohrabrivanje mladih na kritičko i konstruktivno razmišljanje i aktivno učešće u društvu u kojem žive.

(Zdici.info/ADL)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime