Zatvoreni ovogodišnji Dani arhitekture Sarajevo

0
3

Dvanaesto izdanje najvećeg arhitektonskog festivala u Bosni i Hercegovini, Dani arhitekture / Days of Architecture Sarajevo, zvanično je zatvoreno 9. juna u bioskopu Meeting point u Sarajevu.

Dani arhitekture, sa temom “Promišljanje paradigmi”, su počeli otvaranjem u četvrtak 6. juna u Istorijskom muzeju BiH, gde je pored zvanične ceremonije otvorena izložba “Bauhaus imaginista”, kao i pristiglih arhitektonskih projekata u vezi međunarodnog konkursa koji se ticao rekonstrukcije dela naselja Ciglane.

Konkurs je raspisan sa ciljem obeležavanje sto godina od osnivanja arhitektonske škole Bauhaus, gde je od učesnika zatraženo da dostave idejna rešenja za trg i vidikovac na sarajevskom naselju Ciglane koje bi se nazvalo po Selmanu Selmanagiću, bosanskohercegovačkom arhitekti, jednim od pionira pomenute škole Bauhaus. Audio-video instalacijom na fasadi Muzeja Dani arhitekture su zvanično otvoreni.

Drugi dan Dana arhitekture je počeo diskusijom pod nazivom Bauahus triangle, predvođenom Aidom Abadžić-Hodžić, gde su učestvovali Daniel Telesnik (Nemačka), Vesna Meštrić (Hrvatska) i Vahidin Preljević (BiH).

Nakon toga, prezentovano je sedam najboljih konkursnih radova, gde je prvu nagradu osvojio rad pod nazivom “Crvena pika” autora Merima Tica, Maša Čelebić i Vladimir Lutovac (Bosna i Hercegovina/Crna Gora), dok su drugo mesto osvojile Adna Babahmetović i Ajna Babahmetović (Bosna i Hercegovina) za delo pod nazivom Trg Selmana Selmanagića.

Petak na Danima arhitekture je obeležilo i predavanje uglednog slovenačkog arhitekte Deana Laha, koji je bio i moderator ovogodišnjeg izdanja Dana arhitekture. Veče je zatvorio hrvatski arhitekta Davor Mateković otvaranjem izložbe svojih arhitektonskih relizacija u galeriji Novi hram.

Subota na Danima arhitekture je bila posvećena predavanjima uvaženih projektanata iz celog sveta, pa su tako svoje radove sarajevskoj publici predstavili Hans Ibelings iz Holandije, nakon čega su na glavnu scenu izašli Shin Yokoo iz Japana, Sebastian Irarrazval iz Čilea, te je održana panel diskusija predvođena moderatorom Deanom Lahom. Nakon kratke pauze drugi blok predavanja su obeležili skandinavski arhitekti Reiulf Ramstad i Sami Rintala iz Norveške i Finske.

Posljednji dan na ovogodišnjem izdanju Dana arhitekture je obeležen predavanjima regionalnih arhitekata Davora Matekovićai Mie Roth iz Hrvatske, AKVS iz Srbije, te bosanskohercegovačke arhitektice Vedine Babahmetović.

Ceremonija zatvaranje je počela u poslepodnevnim satima uručivanjem Fresh+Bold nagrade za najbolje arhitektonsko ostvarenje koju su osvojili hrvatski arhitekti iz studija Skroz.

Organizatori jednog od najvećih festivala arhitekture u ovom delu Evrope se zahvaljuju svim učesnicima i posetiocima sa nadom da će festival nastaviti da raste i prevazilazi granice ne samo BiH, već i regiona.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime