Zastupnički dom FBiH: Usvojene izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću

0
0

zastupnicki-dom-federalnog-parlamenta

BiH – Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH danas su sa 67 glasova “za”, tri suzdržana i 11 protiv usvojili izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, koje je predložila Vlada Federacije BiH po hitnom postupku.

Zastupnici klubova SDA i SBB-a iskazali su podršku zakonu navodeći da je ovo rezultat regulisanja ove oblasti – igara na sreću, u kojoj će primjenom zakona svi priređivači biti dovedeni u istu poziciju.

Klub Koalicije predvođene HDZ-om bio je stava da zakon nije provodiv smatrajući da će prihodi pasti za 20 posto, te da će se ugasiti svi privatni priređivači igara na sreću, a da će opstati Lutrija BiH.

Iz opozicionih klubova zastupnici su izrazili razočarenje predloženim izmjenama i dopunama, tvrdeći da se time vrše izmjene drugih zakona, prije svega Zakona o porezu na dohodak što načelo lex specialis ne dopušta.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić ranije je zastupnicima obrazložio da su izmjene i dopune izvršene u četiri grupe: tehničke promjene, redefinicija naknada, porezi od dobitaka na sreću i raspodjela prihoda.

U pogledu naknada, koje su iznosile 300 KM paušalne plus pet posto, kazao je da su “svi dovedeni u istu poziciju, jer je predloženom izmjenom cifra pet zamijenjena sa 10 posto po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću i po osnovu dobitaka učesnika igara na sreću”.

– Na cijeli iznos uplate i isplate iznimka je jedino dobici u nagradnim igrama gdje je dobitak u stvarima. Tu se oporezuju stvari prema tržnoj vrijednosti dobitka iznad 100 KM – kazao je Novalić.

Do sada su porezi od igara na sreću bili definisani Zakonom o dohotku, a sada je uveden pojam poreza od igara na sreću.

Prihodi više ne pripadaju kantonu, jer su ovim izmjenama definisani kao „opći prihodi“, pri čemu 10 posto ide općinama za sve slučajeve osim kada nije moguće nominirati mjesto igre, što se odnosi na sms igre i internet.

– To se nominira na mjestu priređivača igre, ali je prihod federalni – kazao je Novalić, dodajući da naknada i dalje pripada federalnom budžetu.

Da bi ove zakonske izmjene mogle stupiti na snagu potrebno je da budu odobrene i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

(Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime