Zastupnici obavezali Vladu KS-a da predloži rješenje za kontinuirano snabdijevanje gasom

0
13

download (1)Sarajevo – Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su jednoglasno na današnjoj sjednici “Bilans energetskih potreba Kantona Sarajevo za 2014. godinu” u kojem je prikazana potrošnja električne energije, prirodnog gasa, naftnih derivata i čvrstih goriva. 

U ovom dokumetu su također navedene i mogućnosti unapređenja elektro-energetskog, gasnog te sektora naftnih derivata i čvrstih goriva, s perspektivama korištenja obnovljivih izvora energije, uključujući i planirana studijska istraživanja potencijalnih resursa za proizvodnju i snabdijevanje toplotnom i električnom energijom.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica rekao je da ukupne energetske potrebe u ovoj godini iznose 4.339,90 GWh, od čega električne energije u iznosu 1.337,94 GWh ili 30,83 posto, prirodnog gasa 1.137,05 GWh ili 26,20 posto, čvrstih goriva 308,73 GWh ili 7,11 posto i naftnih derivata 1.556,18 GWh ili 35,86 posto.

”U odnosu na potrošnju energije u 2013. godini, energetske potrebe za 2014. su veće za 67,87 GWh ili 1,59 posto. U ukupnim energetskim potrebama u KS-u za 2014. godinu, uvozni energenti iznose 2.693,23 GWh ili 62,06 posto, a domaći energenti 1.646,67 ili 37,94 posto”, naglasio je Hrenovica.

Zastupnici su također usvojili i Zaključak kojim se Vlada KS-a obavezuje da će u roku od 90 dana dostaviti prijedlog rješenja kontinuiranog snabdijevanja gasa u KS-u koju je predložio predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini KS-a Nedžad Fazlija. 

”Situacija vezana za gas u KS-u je alarmantna. Ne možemo na ovaj način dočekati slijedeću sezonu”, upozorio je Fazlija.

Samostalna zastupnica u Skupštini KS-a Mira Jurić kazala je da se ekonomskom cijenom nagrađuju oni koji ne plaćaju energente, a terete oni koji uredno plaćaju.

”Potrebno je da se ugrade mjerači za toplotu o čemu smo još davno govorili, ali sada niko ništa ne spominje”, naglasila je Jurić.

(radiosarajevo.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime