Zastupnici nezadovoljni prijedlogom budžeta i terminom sjednice Skupštine: Vlada skida odgovornost sa sebe

0
14

zastupnici-nezadovoljni-prijedlogom-budzeta-i-terminom-sjednice-skupstine-vlada-skida-odgovornost-sa-sebeSarajevo – Vlada Kantona Sarajevo na posljednjoj sjednici usvojila je prijedlog budžeta u iznosu od 798,5 miliona maraka. U odnosu na nacrt, za koji su pojedini zastupnici kantonalne Skupštine kazali da je prenapuhan, u prijedlogu je budžet uvećan za dodatnih skoro 25 miliona maraka.

Ovakav dokument pojedini zastupnici nazvali su pogubnim za Kanton Sarajevo.

Enes Zeković, zastupnik Novog pokreta BiH u kantonalnoj Skupštini, prijedlog budžeta neće podržati.

Preživljavanje do izbora

– Ministar finansija KS-a Muhamed Kozadra rekao je da je maksimalno punjenje budžeta do 620 miliona. Sve preko nije realno. Vlada KS-a i resorni ministar u nacrtu budžeta predlagali su zaduženje od 130 miliona, a sada u prijedlogu to je i više. Ja to neću podržati. Tražim hitno zasjedanje Skupštine KS-a 26. marta sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je nacrt budžeta. Tu trebamo otvoriti sve karte i vidjeti način kako da zaustavimo pad i planiramo realan budžet. Ako se sjednica održi 31, to je želja da se Skupština dovede u bezizlazan položaj. Neusvajanjem prijedloga svi budžetski korisnici ostaju bez plaće i to je bezobrazno od Vlade KS-a, istakao je Zeković.

Zastupnik SDU u Skupštini KS-a Mujo Hošić kazao je kako je KS u finansijskom kolapsu.

– Dug kantonalnih preduzeća je odavno prešao 500 miliona i kako god oni mislili da će slagati narod i preživjeti do izbora, nama će dugovi doći na naplatu. Ovdje imamo dvije stvari. Prihoda nema i zaduživanje pod nepovoljnim uslovima. Imali smo deficit od 140 miliona maraka i to je bilo predviđeno u nacrtu. Sad znači više nije ni 140 već 165 miliona maraka. Što je najveća tuga, sve kad bi im i odobrili, ništa se neće riješiti. Samo će se preživjeti do oktobra i zavarati narod. Ja sam za to da se zadužimo milijardu maraka, ali da struka kaže da od te milijarde imamo sto hiljada zaposlenih, naglasio je Hošić.

Kriminal i korupcija

I Hošić je kazao da je znao da će budžet na dnevnom redu biti 31. marta.

– Sve su uradili kako bi nas doveli u situaciju da ga moramo usvojiti. Zato je i kasno usvojen prijedlog na sjednici Vlade. Kada ne bi podržali budžet, ništa se od prvog aprila ne bi moglo isplaćivati, osim međunarodnih kredita, i onda bi zastupnike okrivili što ljudi nemaju plaća i svega ostalog. Oni koji kreiraju budžet imali su cilj da nas dovedu do kraja roka privremenog finansiranja, zaključio je Hošić.

S druge strane, predsjednik Kluba zastupnika SDA u kantonalnoj Skupštini Elmedin Konaković naglasio je kako budžet može biti realan.

– Ako procesima budu upravljali normalni ljudi, koji će zaustaviti korupciju i kriminal, te javne nabavke na kojima se godišnje rasipaju milioni, budžet će biti realan. Ako se bude radilo kako treba na prihodovnoj strani, sve će biti uredu. Ali, ako se budu nedomaćinski odnosili, kao što se u dobrom dijelu slučajeva dešavalo, on neće biti realan ni da je 300 miliona manji. Ovdje je u pitanju odnos Vlade koja treba da realizuje ovaj dokument. Nisam još vidio prijedlog budžeta. Kad pogledam dokument, ako budemo imali primjedbi, na vrijeme ćemo uložiti amandmane, zaključio je Konaković.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime