Zašto Univerzitet u Tuzli odugovlači sa konkursima?

0
27

Promocija magistara i diplomanata UNTZ 5-780x298Tuzla – Razočarani “pasivnošću” Univerziteta u Tuzli za raspisivanjem konkursa za izbor i zasnivanje radnog odnosa, smatramo opravdanim saopštiti javnosti sljedeće.

Naime, u proteklom periodu (godina dana), sa uspjehom su održane desetine sastanaka, a što je rezultiralo da je Vlada Tuzlanskog kantona dana 08.04.2014. godine dala saglasnost za raspisivanje “Konkursa za izbor i zasnivanje radnog odnosa saradnika” na Univerzitetu u Tuzli. Nakon što je Vlada TK na 1. vanrednoj sjednici dala saglasnost na dopunu Statuta u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica i Zakonom o visokom obrazovanju, otklonjena je i zadnja prepreka za raspisivanje konkursa.

Međutim, do istog nije došlo, jer je iz “nepoznatih” razloga odgođena sjednica Senata na kojoj je trebao biti utvrđen tekst konkursa i data saglasnost za objavljivanje u sredstvima javnog informisanja. Na ovaj način se smišljeno odgađa ostvarivanje prava na zasnivanje radnog odnosa nezaposlenih, diplomaca, magistara, asistenata, viših asistenata, zlatnih studenata. Stoga, zahtijevamo od Univerziteta u Tuzli da prestane sa odugovlačenjem konkursa, te da u skladu sa Etičkim kodeksom kao temeljom moralne filozofije čestito, pravedno, humano i uljudno radi za interes svih budućih akademskih radnika.

(tuzlanski.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime