Zašto u Zenici ne tržimo činjenice bosanskih kraljeva?

0
15

607_20120325155509_stecakzZenica, Sarajevo – Ponukan tekstom Zašto je Bosna komplikovana? (porodica Kotromanić) odlučio sam predstaviti manifestaciju identiteta jednog grada, koji živi i razvija se u duhu tradicije nekog prošlog vremena, a takvih manifestacija na našim prostorima ili nema, ili nisu medijski ispostavljene. Obzirom na to, da je dugogodišnji trend razvoja i trženja lokalnog turizma usmjeren na istoriju samog lokalnog kraja, pitam se, zašto se na našim prostorima ne trže pojmovi poput bosanski kralj, ban ili paša?

Viteške igre ili kako u originalu zvuči Srednjeveški dan, manifestacija je koja se svako ljeto organizuje na Starom gradu u Celju, kako bi se domaćoj i inostranoj javnosti prezentirala kulturno – istorijska ostavština, odnosno tradicija isprepletena činjenicama o nastanku i opstoju reda Celjskih grofova i njihovom istorijskom momentumu, koji ima poveznicu i sa bosanskim kraljevima… Dinastija bosanskih kraljeva iz reda Kotromanića bila je u uskoj vezi sa Celjskim grofovima preko Katarine Kotromanić, koja je kao supruga celjskog grofa Hermana i ostavila traga u njihovim redovima, da bi kasnije u istorijskim analima, ostala zabilježena kao baka Barbare Celjske, nositeljice titula kraljice Ugarske, Češke, Njemačke i carice Svetog Rimskog Carstva.

Srednjeveški dan kao kulturno-istorijska manifestacija posvećena je prije svega redu Celjskih grofova i njihove vladavine (period 14. i 15. vijeka). Lokalne turističko-kulturne organizacije su prepoznale vrijednost istorijske činjenice i time je uvrštavaju kao sastavni dio turističkog proizvoda. Manifestacija se sastoji od cjelodnevne animacije javnosti na način, da su posjetitelji u pravom smislu riječi »umreženi« srednjevjekovnom atmosferom, počevši od infrastrukturalnog temelja, srednjevjekovne mistike, glazbe i plesa… Štit, mač, luk, strijela, koplje, grb, zastava, borba, jauk… sve su to elementi sa čime se posjetioci »lansiraju« u drugu dimenziju vremena i prostora, i barem ga na jedan dan ostave bez komentara. Na Srednjeveškem dnevu se pored viteških borbi, uprizorenih od strane viteških društava iz različitih zemalja, predstavljaju i plesne grupe, izvođači vatrenog showa, a kulminacija predstave posjetioce ostavlja u oblacima dima nakon uprizorene bitke svih nastupajućih.

Trženje istorijskih činjenica bosanskih kraljevskih porodica na našim prostorima je zanemareno. Dapače, infrastutruktura srednjeg vijeka kao npr. tvrđava Vranduk, kao Nacionalni spomenik, je mjesto na kojem se dešavaju određene kulturne manifestacije, ali niti ijedna, meni poznata, ne ide do naslova kralja, bana ili paše. Pored toga, da je okrnjena vrijednost Nacionalnog spomenika Vranduk budućom izgradnjom HE, tvrđava ponekad postaje i mjesto vjerskih natucavanja onog dijela građanstva, koje ruku na srce imaju zato primjerene vjerske objekte. Imalo bi važnost raspravljati i o Povelji Kulina bana čija se vrijednost ne može mjeriti jednom godišnjom kulturnom manifestacijom, ili možda odlično opisanom Saboru na Bilinom polju-by Lamija Hodžić. Događaji, koji bi mogli postati predmetom turističkog proizvoda… Nažalost, u nedostatku kreativnijeg iskorištavanja pojedinih potencijala u izgradnji i razvoju lokalnog turizma, teško da će u ovakvim uslovima gradska administracija zajedno sa Turističkom zajednicom ZDK imati snage da dostigne trendove u izgradnji i promociji lokalnog turizma kroz prizmu istorijskih pojmova: kralj, ban ili paša.

Kako bi se barem malo približili opisanom događaju sa priredbe Srednjeveški dan, čitaocima ZO posredujem skromnu foto-video arhivu.

(


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime