Zašto su vijećnici SDA i SDP-a napustili sjednicu u Stocu: Kip Gospe ostaje, tenzije sve veće

0
3

stolac-gospa-nova

Stolac – Stolac je poznat prije svega zbog negativnih događaja koji se odigravaju godinama, kazao je Šetka, predsjedavajući OV

Vijećnici SDA i SDP-a u srijedu su napustili sjednicu nakon što Općinsko vijeće Stoca nije usvojilo prijedlog da se na dnevni red uvrsti „Osuda kipa Gospe u dvorištu Osnovne škole Hodovo“.

Prijedlog je bio da Općinsko vijeće Stolac osudi nelegalno postavljanje kipa Gospe u dvorištu Osnovne škole na Hodovu, te se zahtijevalo od načelnika da nađe adekvatno rješenje o uklanjanju kipa u roku od 15 dana.

Prije izglasavanja dnevnog reda uslijedila je rasprava o ovom prijedlogu. Beskompromisno odbijanje većine iz HDZ-a BiH Stolac da se ovaj prijedlog uopće uvrsti u dnevni red, vijećnicima SDA i SDP-a bio je jasan dokaz da HDZ BiH Stolac koristi ovu problematiku kao početak svoje predizobrne kampanje, dok su oni tvrdili suprotno, stav je stolačkog SDA i SDP-a.

Godine nepravde

Predsjednik Općinskog vijeća Stolac Edin Šetka (SDA) izjavio je za Faktor da se ništa specijalno nije desilo, jer Stolac je poznat prije svega zbog negativnih događaja, koji se odigravaju godinama.

– Vijećnici HDZ-a BiH usprotivili su se ovakvom nazivu prijedloga tačke dnevnog reda, smatrajući da je krajnje neprimjereno i uvredljivo tražiti da Općinsko vijeće osudi kip Gospe. Iako načelnik Stoca Stjepan Bošković tvrdi da kip Gospe nije u školskom dvorištu već na zemljištu Šumarstva, poručujem načelniku da može biti i na prašumskom zemljištu, samo neka se ukloni od škole – kazao je Šetka.

Predsjedavajući Općinskog vijeća dodaje da su roditelji bošnjačke djece namjeravali da djeca ne pohađaju nastavu dok se ne ukloni kip Gospe, ali su ih većina članova Općinskog vijeća ubjeđivali da to ne čine, što su na kraju prihvatili, pa djeca idu redovno na nastavu.

Načelnik Stjepan Bošković nije nam odgovorio na naša pitanja i pojasnio svoj stav o ovom problemu. Ali umjesto njega odgovorili su vijećnici HDZ-a BiH, koji su na sjednici Općinskog vijeća optužili vijećnike SDP-a da nastavljaju provođenje politike ranije komunističke partije, koji su u prošlom režimu uklanjali i vrijeđali sve što je imalo nacionalne i religijske vrijednosti.

Ne pomaže ni OSCE

Nakon višemjesečnog odbijanja da se riješi pitanje nelegalne gradnje vjerskog objekta u dvorištu Osnovne škole Crnići – Područna škola Hodovo, te podizanjem ove problematike načelnika Stoca na nivo nacionalnih tenzija, saopćenjem se oglasio i OSCE.

Šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Jonathan Moore, u pismu načelniku Stoca traži hitnu reakciju ka rješavanju ovog problema. Moore traži od općinskih vlasti da poduzmu sve aktivnosti na pronalasku adekvatne lokacije za spomenuti vjerski simbol, ali ni ova intervencija nije pomogla ništa. R.D.

Predizborna kampanja

U posljednje četiri godine načelnik Stjepan Bošković, i vladajuća većina u Općinskom vijeću, HDZ BiH Stolac, nisu prihvatili nijednu inicijativu za ostvarivanje jednakopravnosti svih građana Stoca. Zbog toga smo, zbog najnovije diskriminacije i da spriječimo da se ovo koristi u izborne svrhe HDZ-a, napustili sjednicu, kaže se u zajedničkom saopćenju stolačkog SDA i SDP-a.

(R. D./Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime